Ліміт продажу валюти, репатріація дивідендів — що змінилося

Ера лояльного валютного регулювання розпочалася з ухвалення нового закону і новорічних постанов НБУ. На цьому грошовий регулятор не зупинився: на черзі — нові можливості для ЗЕД-операцій та репатріації дивідендів

Починаючи із 07.02.2019 валютне регулювання спростилося: набрали чинності 8 постанов1, якими НБУ замінив 56 нормативно-правових актів. Усі вони покликані втілити в життя Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII. Чергові зміни Правління НБУ затвердило постановою2 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 06.02.2019 № 35.

1 Експертний аналіз нових постанов читайте у публікації А. Юліна «Валютна лібералізація: які обмеження скасували».
2 Набрала чинності з 07.02.2019.

Алгоритм заповнення Додатку АВ декларації:

Обов’язковий продаж валюти

Юрособи-резиденти і ФОП продаватимуть частину інвалюти, що надійшли з-за кордону чи отримана на території України з поточних рахунків юросіб-нерезидентів3(п. 24 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 5; далі — Положення). У період з 07.02.2019 до 28.02.2019 (включно) діє старий ліміт обов’язкового продажу інвалюти — 50%, а з 01.03.2019 ліміт зменшиться до 30%.

Банк і надалі самостійно продаватиме частину надходжень в іноземній валюті без доручення клієнта і винятково наступного робочого дня після їх зарахування на розподільчий рахунок (п. 29 Положення). Решта надходжень в інвалюті, як і раніше, залишатиметься у розпорядженні суб’єктів господарювання.

3 Крім інвестиційних рахунків.

Репатріація дивідендів

Уже із 07.02.2019 можете виплачувати нерезидентам інвалютні дивіденди за всі минулі роки (у т. ч. за 2018-й). Однак для такої виплати існують три ключових обмеження:

  • повернути можна не більше ніж 7 млн євро (або еквівалента цієї суми в іншій інвалюті чи гривні) протягом календарного місяця;
  • купити/переказати інвалюту чи гривню має емітент корпоративних прав/акцій, депозитарна установа, що обслуговує рахунок у цінних паперах нерезидента, або безпосередньо іноземний інвестор;
  • перераховувати кошти можна через один банк за вільним вибором.

Якщо бажаєте змінити обслуговуючий банк для репатріації дивідендів, письмово зверніться до нового банку (п. 93 Положення).

Нові заборони щодо переказу коштів

Разом із послабленням валютного регулювання НБУ запровадив три додаткових обмеження — на виведення коштів до держави-агресора. А саме заборонив:

  • переказувати інвалюту чи гривні на власні рахунки, відкриті за кордоном в іноземних фінансових установах;
  • провадити інвалютні або гривневі інвестиції на рахунок нерезидента, відкритий в Україні та/або за кордоном;
  • надавати кредити (позики, фінансову допомогу) нерезидентам (п. 14-3, 14-4, 14‑5 Положення).

Нацбанк також заборонив купувати безготівкову інвалюту за дорученням/заявою клієнтів-резидентів заради їх розміщення на вкладному (депозитному) рахунку в банку та/або на рахунку за кордоном в іноземній фінансовій установі (п. 14-1 Положення).

З-поміж іншого регулятор скасував вимогу для бізнесу попередньо резервувати кошти у гривні для подальшої купівлі валюти. Так званий режим Т+1 вже не діє із 07.02.2019. А населенню дозволили купувати інвалюту онлайн на суму до 150 тис. грн не за операційний, а за календарний день. Тобто купувати валюту через інтернет-банкінги та мобільні додатки можливо у режимі 24/7 (п. 58 Положення).

ГОЛОВНІ ВИСНОВКИ:

  • Ліміт обов’язкового продажу інвалюти з 1 березня становитиме 30% надходжень.
  • Виплачувати дивіденди можна за всі минулі роки, у т. ч. за 2018-й.
  • Заборонено проводити інвалютні та гривневі перекази до держави-агресора


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді