Касова дисципліна КНП

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Облік розрахунково-касових операцій завжди складна і штрафонебезпечна ділянка в обліку. Розглянемо основні моменти, які слід передбачити у касовій дисципліні комунальних некомерційних підприємств (КНП).

Готівка з’являється в касі медзакладу, коли відвідувачі розрахувалися за платні послуги або бухгалтер зняв кошти в банку на зарплати, добові чи господарські потреби. Місія бухгалтерії — належно «влаштувати» й пильнувати купюри в касі, впровадити й дотримувати касової дисципліни.

Касова дисципліна – це ті правила, яких має притримуватися підприємство в обліку готівки в касі та через РРО, включаючи її приймання, зберігання та видачу. Загальні правила касової дисципліни визначають два нормативних документи, які стосуються всіх підприємство і установ, у т.ч. й КНП:

Положення про оприбуткування готівки в КНП

Однак, крім них ще мають бути і внутрішні документи КНП, наприклад Порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства (п. 12 розділу ІІ Положення № 148).

Цей Порядок повинен бути доведений до відокремлених підрозділів, якщо вони існують. Однак, Положення № 148 не наводить конкретних вимог до такого Порядку, крім того, що він має враховувати особливості роботи підприємства, його внутрішній графік роботи, а також включати й правила здавання готівки до банку/казначейства. Вимога щодо створення даного Порядку поширюється на всіх: звичайні підприємства, КНП, так і бюджетні установи, якими ще нещодавно були КНП.

Увага: порядок оприбуткування готівки – обов’язковий внутрішній документ КНП.

Заспокоїмо, що за нестворення Порядку оприбуткування готівки штрафу немає. Хіба що загальний адмінштраф щодо порушення правил ведення бухобліку, хоча він врядчи можливий, якщо дотримуються вимоги Положення № 148. Але все одно про всяк випадок рекомендуємо створити цей документ у довільній формі передбачивши в ньому елементи описані в даній консультації.

Зразок заповнення Положення про оприбуткування готівки в касі медзакладу

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ЗАПОВНЕННЯ ⤵️

Зразок заповнення Положення про оприбуткування готівки в касі медзакладу

Що ще крім Порядку оприбуткування

Окрім згаданого Порядку необхідно мати:

  • договір повної матеріальної відповідальності з касиром;
  • посадову інструкції касира.

Також слід розрахувати та затвердити наказом по КНП ліміт готівки в касі. Якщо він не затверджений, то вважається рівним нулю. Якщо створений Порядок оприбуткування, то інформацію про ліміт можна додати до нього. У такому разі Порядок оприбуткування готівки можна розширити до Положення про касову дисципліну КНП, де визначити й інші питання, наприклад ведення касової книги в електронному вигляді, частота її друку тощо.

Елементи касової дисципліни КНП

Як елементи касової дисципліни, що можна включити до Положення про касову дисципліну медзакладу:

  • зазначити місце розташування каси КНП;
  • вказати осіб, які за посадами здійснюють касові операції/осіб які можуть їх замінити, вказати про обов’язкове укладення договору про повну матеріальну відповідальність (у додатках до Положення про касову дисципліну можна навести типову форму такого договору);
  • перерахувати обов’язки касира/посадових осіб, що його замінюють. При їх складанні слід керуватися Положенням № 148;
  • визначити графік проведення інвентаризацій каси на КНП. Серед обов’язкових інвентаризацій – перед складання фінзвітності у листопаді-грудні (можна вказати дату), при зміні касира (на день передачу справ). Також можна ввести додаткові інвентаризації, наприклад, в кінці кожного кварталу тощо;
  • визначити особу, яка відповідає за контроль касових операцій. Як правило, це головний бухгалтер. Він має контролювати правильність ведення касової книги;
  • визначити ліміт каси

    та в додатках навести його розрахунок. Має бути обрана та затверджена гранична межа готівки в касі. Якщо ліміт не визначений, то він вважається рівним нулю;
  • визначити частоту роздрукування аркушів касової книги, якщо вона ведеться в електронному вигляді (це треба щонайменше раз на місяць, щоб касир міг відзвітувати).

Увага: невизначено ліміт каси – отже, він нульовий.

З розробленим Положенням про касову дисципліну слід ознайомити касира/осіб, що його заміняють під підпис.

Ліміт каси КНП

Нинішнє Положення № 148 не містить зразка розрахунку ліміту, тому скласти розрахунок можна у довільній формі.

Нагадуємо, що ліміт каси – це та межа, яка дає можливість вам залишити готівку в касі, без здавання її до банку. Строки здавання готівки мають бути прописані договором з банком. Однак, всю понадлімітну готівку слід здавати до банку не пізніше наступного робочого дня (якщо не встигли – видайте під звіт на господарські потреби, щоб не порушувати ліміт. Більший строк (5 робочих днів) мають гроші фонду оплати праці (п. 18 розділу ІІ Положення № 148). До речі, здати готівку зараз можна й через депозитні банкомати (п. 29 розділу ІІІ Положення № 148). Це може бути досить зручним для КНП, так як банківські установи часто розміщують у них свої банкомати.

Як правило, при розрахунку ліміту враховуються середньоденне надходження/видача готівки з каси. Додамо, що якщо ліміт встановлюється Порядком оприбуткування готівки, то уже окремого наказу про встановлення ліміту робити не потрібно.

Готівкові обмеження

По розрахунках готівкою слід пам’ятати й обмеження, що діють від НБУ. Визначені вони п. 6 розділу ІІ Положення № 148:

  • не більше 10 тис. грн за день можна прийняти/видати готівки в операції з суб’єктом господарювання (інше підприємство/установа, фізособа-підприємець);
  • не більше 50 тис. грн на день можна видати/прийняти по операції з фізособою.

Дане готівкові обмеження не стосуються зарплати, лікарняних, благодійної допомоги, пожертвувань, видачі готівки на відрядження (п. 8 розділу ІІ Положення № 148).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді