Декларація про валютні цінності 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Валютне декларування у цьому році зазнало чимало змін. Якщо ви перевозите значні суми коштів у валюті через митний кордон України, то задекларувати їх доведеться, щоб не конфіскували митники. Валютне декларування у 2020 році та про те, як заповнюється декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей розповімо у статті.

Колишня валютна декларація скасована, але є транскордонна

 

Колишню  валютну декларацію, яку подавали суб’єкти господарювання, відмінили ще минулого року – через початок дії з 07.02.2019 року нового Закону “Про валюту і валютні операції” від 21.06.2018 р. № 2473 (далі – Закон № 2473). Це відмінило подачу з І кварталу 2019 року суб’єктами підприємницької діяльності Декларації про валютні цінності, яку часто називали просто валютною декларацією. Відтепер резиденти не повинні декларувати свої доходи та майно, які розміщені за межами України. Останнім періодом, за який слід подати було декларацію, став 2018 рік (роз’яснення ДФС у 114.04 ЗІР).

Увага: Якщо іноземна валюта та інші валютні цінності не вивозяться закордон, то їх окремо декларувати не потрібно

Однак, декларування є, коли фізична особа перетинає кордон з валютними цінностями.  З минулого року відбулися послаблення і уже не потрібно при таких перевезеннях валюти підтверджувати статус резидента/нерезидента. І цінності можна вивозити як до 10 тис. євро без декларування, так і більше, але уже з декларацією транскордонного переміщення валютних цінностей. Якщо ж фізособа не перетинає кордон, то декларувати валюту й інші валютні цінності вона обов’язку не має – у декларації про майновий стан і доходи такі поля відсутні. Виняток – складання електронних декларацій державними службовцями на керівних посадах, але це вже інша ситуація.

Згадана декларація транскордонного переміщення валютних цінностей стосується і юридичних осіб, адже валютні цінності може перевозити працівник підприємства чи довірена особа. У такому уразі у декларації є спеціальні поля для вказання власника цінностей.

Валютні цінності, які підлягають декларуванню

Уряд своєю постановою від 27.02.2019 р. № 203 (далі – Постанова № 203) ввів нову декларацію – це декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей (зміни внесено до п. 2 постанови Кабміну від 21.05.2012 р. № 450). Уже з самої назви стає зрозумілим, що об’єктом декларування стає не тільки іноземна валюта. До валютних цінностей належать:

  • гривня;
  • іноземна валюта;
  • банківські метали (в першу чергу, банківське золото, хоча можуть бути і срібло, платина);
  • платіжні документи;
  • цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати);
  • інші фінансові та банківські документи, які виражені у гривні, іноземних валютах чи банківських металах.

Щодо банківських металів, золота, зазначимо, що ювелірне золото та інші вироби до них не належать, так як під банківськими металами розуміють зливки, порошки, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів. Однак, це не означає, що ювелірні прикраси взагалі не декларуються. Звичайно, що вони підлягають декларуванню, але за іншим правилами і не в валютній декларації (за перевищення вартості прикрас 10000 євро вони поміщаються навіть в режим експорту). 

Декларація про валютні цінності: хто подає

А тепер щодо правил даного декларування (ст. 371 МКУ, а також правила на зворотному боці самої валютної декларації):

  • 10000 євро – це та межа, при досягненні чи перевищенні  якої складається декларація про валютні цінності. Береться сумарна фактурна вартість усіх валютних цінностей, які везете. Що це таке? Фактурна вартість – це номінальна вартість, вказана на грошах, цінних паперах тощо. Якщо везете декілька валют, то всі валюти необхідно на дату перетину кордону за курсом НБУ перерахувати в євро й порівняти з цим 10-тисячним порогом. І така межа працює на вивезення, пересилання на митну територію, пересилання з митної території України та транзит через митну територію України, вивезення гривні, іноземної валюти, банківських металів і цінних. Все це відповідає поняттю “транскордонне переміщення валютних цінностей”, визначення якого шукайте у пп. “12” ст. 1 Закону № 2473;
  • при вивезенні-ввезенні інших валютних цінностей (цінних паперів) вартісна межа уже залежить від способу перетину кордону (див. нижче);
  • декларацію може заповнити сам декларант, або уповноважена ним особа. Однак, декларанти мають бути 16 років і старше.

Увага: Якщо ввозите іноземну валюту/гривню вартістю 10 тис. євро чи більше без декларування, то вони підлягають конфіскації!

Межа на ввезення валютних цінностей визначається наступним чином:

Декларування платіжних документів та цінних паперів (ручна поклажа/супровідний багаж)

Спосіб перетину митного кордону

Вивезення

Ввезення

пункт пропуску значення не має

Пункт пропуску, відкритий для повітряного сполучення

Пункт пропуску інший, ніж відкритий для повітряного сполучення

Грошовий еквівалент, при досягненні чи перевищенні якого необхідно проводити декларування

10000 євро

1000 євро

500 євро та/або 50 кг

Підтверджувальні документи

Окрім самого декларування необхідно також подати документи (вони є невід’ємною частиною декларації):

  • паспорт (можна закордонний), – необхідно посвідчити країну проживання та особу (якщо заповнює уповноважена особа, то її також);
  • документи про зняття готівки з банківських рахунків (або придбання банківських металів) – необхідно посвідчити походження готівки.

Такі вимоги пов’язані з фінмоніторингом та інтеграцією України до ЄС. 

Бланк декларації про валютні цінності

Скачати бланк декларації про валютні цінності можна з урядового порталу або сайту ДПС. За п. 2 Постанови № 203 бланк декларації можна роздрукувати самостійно чи зняти копію на папері А4. Також митниці мають бути забезпечені готовими бланками.

Увага: Перед друком бланк треба підготовити – очистити комірки для введення дат

Єдине, що попереджаємо: бланк з вказаних сайтів містить заповнені літерами клітинки дат (“ддммрррр”), які означають порядок запису дати (спочатку дні місяця, потім номер місяця, а потім уже рік). При заповнення декларації, вам їх треб мати чистими, тому дані літери треба видалити перед тим, як друкувати сам бланк.

Заповнення декларації про валютні цінності

Якогось окремого порядку заповнення декларації про валютні цінності урядовці не затверджували,  є лише шпаргалка на зворотному боці декларації, де все розписано. Ми звертаємо вашу увагу на основні моменти:

  • відмітки в полях ставимо за допомогою знака “Х”;
  • заповнюємо лише поля світлі (білі);
  • заповнюємо всі поля лише  ВЕЛИКИМИ літерами темного кольору;
  • наявну валюту вказуємо у повній сумі (а не тільки ту, що перевищує 10 тис. євро). Якщо валют декілька, то вказуються також усі валюти, включаючи гривню;
  • обов’язково дублюємо суму в дужках прописом (пишеться “25000 (ДВАДЦЯТЬ П’ЯТЬ ТИСЯЧ) ДОЛАРІВ США” – великі прописні літери тут обов’язкові); також див. приклад);
  • вказуємо джерело походження валюти: заощадження, спадок тощо;
  • зазначаємо мету використання: придбання власності, капіталовкладення  тощо;
  • вказуємо одержувача: це може бути й інша фізична, чи юридична особа;
  • у графі “номер для посилань” вказуються номер рейсу або реєстраційний номер борту.

Також завертіть увагу:

  • кількість примірників – один;
  • мова заповнення декларації може бути не тільки українська, але й англійська чи інша мова країни, з якою Україна знаходиться у митному союзі, наприклад, мова будь-якої з країн ЄС;
  • літерні коди валют можна взяти, наприклад, з сайту НБУ;
  • під “іншим засобом пересування” в декларації розуміється перехід пішки, на велосипеді чи іншому транспортному засобі;
  • сірі поля заповнювати не треба, так як їх заповнюють митники. Також сірі поля – це реквізити, які зрозуміло, що чіпати не можна. Митники не приймуть декларацію, якщо її форма була змінена, навіть випадково$
  • якщо раптом місця (рядків) не вистачає, то заповнюється ще один бланк декларації, на якому треба написати “Додатковий аркуш”.

Декларація про валютні цінності зразок заповнення

Наостанок наводимо приклад заповненої транскордонної декларації.

Декларація про валютні цінності 2020

СКАЧАТИ ЗРАЗОК


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді