Бухгалтерський облік бланків суворої звітності КНП

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Бланки суворого обліку в бухгалтерському обліку стоять дещо осторонь. Причинами цього є й мала їх вартість, і зменшенням самої їх кількості. Є підприємства, які взагалі не мають з ними справи. Однак, цього не скажеш про медзаклади. В консультації про особливості обліку бланків суворої звітності.

Бланки суворого обліку 2020

Бланк суворого обліку (вони ж – бланки суворої звітності) – це незаповнені бланки документів, які придбані підприємством та мають обліковуватися за особливими правилами, серед яких документальне оформлення їх надходження, видачі та списання (анулювання). Такі бланки не можуть бути виготовлені підприємством самостійно, це можуть робити тільки спеціалізовані державні підприємства. Бланки мають серію, номер, які наносяться друкарським способом, а також певні елементи захисту, як правило, водяні знаки тощо.

Хто та як перевірятиме медзаклад у 2020 році

Бланки суворої звітності перелік 2020

Сьогодні шукати вичерпний перелік бланків суворого обліку марно, так як його не існує (чинного). Всі ті загальні переліки, які раніше існували, уже скасовані. Наприклад, був перелік у наказі Кабміну від 14.05.2012 р. № 456. У цьому переліку, наприклад, був бланк посвідчення донора крові. Причиною скасування цих усіх переліків є Закон від 02.10.2012 р. № 5316, завданням якого було забезпечити здешевлення процедур реалізації прав людини внесення змін до процедур виготовлення бланків суворої звітності.

Все це не означає, що бланків суворого обліку насьогодні не існує. Вони існують, однак, вимоги по ним знаходяться не у загальному, а у профільних нормативних актах. Це заплутано, але й до цього все було не так просто. 

Бланки суворої звітності в 2020 треба шукати по окремим нормативним актам. Наприклад, трудові книжки медзакладу. Цей документ свого часу був виведений з загального переліку бланків суворої звітності, але залишився таким у профільному нормативному акті – Інструкції Мінпраці № 58 від 29.07.1993 р. (див. там п. 7.2). Та й по факту використання трудових книжок, вряд чи медзаклад чи підприємство буде виготовляти їх самостійно, використовуючи принтер. Щоправда й купують їх теж рідко – працівників без трудових книжок, як правило, просять придбати їх самостійно. Як би там не було, але трудова книжка формально залишається бланком суворої звітності. 

Увага: Затверджений загальний перелік бланків суворої звітності відсутній

За останні 10 років відбулося значне зменшення “суворих” бланків. Свого часу бланками суворого обліку БУЛИ прибуткові та видаткові касові ордери, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, товаро-транспортні накладні, особові медичні книжки. Тепер це звичайні бланки, які можна виготовляти самостійно, друкуючи на принтері.

Щодо існуючих бланків суворого обліку, з якими можуть мати справу медзаклади, то серед них можна навести:

Бланки суворого обліку в діяльності медзакладів

Нормативний документ, яким встановлена “суворість” бланку та який описує правила його використання

Трудові книжки

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, наказ Мінпраці № 58 від 29.07.93 р. (далі – Інструкція № 58)

Листки тимчасової втрати працездатності (лікарняні)

наказ МОЗ від 03.11.2004 р. № 532*

Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (форма № 083)

наказ МОЗ від 29.12.2000 р. № 369

*те, що це бланк суворої звітності зазначено у наказі на інформації щодо зворотної сторони бланка. Однак, у скорому часі і їх мають скасувати з впровадженням системи електронних лікарняних (постанова Кабміну від 03.03.2020 р. № 159). Даний проект затягнули через карантин.

Якщо є сумніви щодо того чи іншого бланку, необхідно знайти ті нормативні документи, які його вводили та перевірити їх чинність. Так, насьогодні в медзакладах не є бланками суворого обліку:

  • довідка про тимчасову непрацездатність у зв’язку з побутовою травмою (форма 095-1/0);
  • медична довідка про перебування дитини під наглядом лікарняного закладу (форма 103-1/0);
  • посвідчення донора крові. У профільному Положенні про порядок видачі посвідчення донора крові та (або) її компонентів з постанови Кабміну від 1512.1997 р. № 1407 про суворість цього бланку не згадується. Відповідну норму п. 8 було вилучено з постанови ще у 2013 році;
  • бланк рецепту на виписування наркотичних та психотропних лікарських засобів (форма ф-3 з наказу наказ МОЗ від 19.07.2005 р. № 360). Даний бланк втратив свою суворість після того, як старий Порядок обігу наркотичних засобів (наказ МОЗ від 21.01.2010 р.  № 11) був скасований.

Особливості обліку бланків суворої звітності

Для обліку бланків суворої звітності використовуються документи, які затверджені профільним нормативним актом. Наприклад, щодо трудових книжок є книга обліку бланків трудових книжок та книга обліку руху трудових книжок (п. 7.1 Інструкції № 58). Щодо інших бланків можуть використовуватися власне розроблені форми документів (журнали, книги обліку тощо).

Існує також загальний Акт на списання використаних бланків суворої звітності (форма № СЗ-3) з наказу Мінстату від 11.03.1996 р. № 67. Також у довільній формі може бути складений акт списання бланків суворої звітності, які перестали бути такими. Наприклад, якщо десь на складі залежалися бланки товаро-транспортних накладних.

Інвентаризація бланків суворої звітності

Інвентаризація бланків суворого обліку в КНП здійснюється на основі Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, наказ Мінфіну від 02.09.2014  № 879. За нею інвентаризація є суцільною та оформляється актом інвентаризації. Для відображення результатів інвентаризації можна використати форму акта, який призначений для бюджетних установ за наказу Мінфіну від 17.06.2015 р. № 572 (іншого немає, можна взагалі розробити самостійно).  Акт інвентаризації БЛАНК

Облік бланків суворої звітності в КНП: рахунок обліку, проводки

Бланки суворої звітності в КНП обліковувати слід на рахунку 209 “Інші матеріали”. Чому? Така норма щодо обліку бланків у складів матеріалів була ще до 2000 року до впровадження сучасної інструкції до Плану рахунків. Рекомендуємо обрати саме цей варіант. Хоча можна знайти й альтернативи:

  • облік у складі МШП (рахунок 22). Однак, такий облік потребує організації кількісного обліку за місцями використання, що здійснити з бланками суворої звітності після їх заповнення й видачі практично неможливо;
  • облік як грошових документів (рахунок 331).  Проте такий облік не відповідає суті бланків суворого обліку. Вони не є грошовими документами. Грошові документи – вони мають певну номінальну вартість, наприклад, поштові марки, талони на бензин, проїзні квитки, а також оплачені путівки. З бланками суворого обліку це не так – на них немає вартості. І вони не стають грошовими документами навіть якщо їх купили за гроші.

Додатково рух бланків суворого обліку відображають на однойменному позабалансовому рахунку 08. Цього вимагає Інструкція до Плану рахунків (наказ Мінфіну від 30.11.1999  № 291). За цією Інструкцією бланки мають відображатися на цьому рахунку за умовною вартістю. Логічно взяти собівартість придбання одного такого бланку. Однак, доцільність такого обліку у медзакладу залишається під питанням – їх вартість усе одно обліковується за рахунком 209. Використання рахунку 08 мало лише сенс, коли вписавши у рецепт назву препарату пацієнт міг би його отримати безкоштовно. Отже, рахунок 08 можна медзакладам і не використовувати взагалі.

Увага: В обліку бланків суворої звітності можна обійтися і без позабалансового рахунку 08

Бухгалтерський облік для медзакладу-неплатника ПДВ показано нижче:

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

1

Попередня оплата за придбані бланки лікарняних

377

311

1200,00

2

Оприбутковано бланки лікарняних

209

377

1200,00

3

Відображено вартість бланків на позабалансовому рахунку

08

 

1200,0

4

Відображено використання бланків за призначенням

949

209

300,00

5

Списано використані бланки з позабалансового обліку

 

08

300,00

Якщо у медзакладу є старі бланки документів, які перестали бути бланками суворої звітності, то при їх списанні слід з’ясувати, чи був сплачений ПДВ при їх придбанні. Якщо так, то слід нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Списання непотрібних бланків, які перестали бути бланками суворої звітності

1

Відображено використання бланків за призначенням

949

209

100,00

2

Нарахований ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ (так зване компенсуюче податкове зобов’язання)

949

641

20,00

3

Списано використані бланки з позабалансового обліку

08

100,00

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді