Облік придбаних кондиціонерів

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Кондиціонери у бухгалтерському обліку – основні засоби чи МНМА? Облік кондиціонерів в орендованому приміщенні та їх амортизація, витрати на установку, обслуговування та ремонт кондиціонерів і систем вентиляції. Відповіді на ці питання знайдете у статті

Стандартна літня ситуація в офісі. У спеку працівники максимально експлуатували кондиціонер, через що він «згорів на роботі». Нічого незвичайного. Купили запчастини, відремонтували, бухгалтер облікував і оподаткував ці операції. А трудовий колектив знову дихає на повні груди та виконує виробничий план. Відмотаємо плівку назад і розберемо цю ситуацію.

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Як обліковувати придбані кондиціонери

Враховуючи, що строк використання кондиціонерів перевищує один рік, то їх відносять до необоротних активів. Залежно від вартості необоротного активу (кондиціонера) його відносьте або до складу основних засобів (ОЗ) (якщо вартість кондиціонера більше 20 000 грн), або до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). Незалежно від того, до складу ОЗ чи МНМА віднесете кондиціонер, на його вартість нараховуйте амортизацію.

Додамо, шо для цілей бухгалтерського обліку підприємство має право встановити власний вартісний ліміт визнання ОЗ. Таке рішення зазначте в обліковій політиці підприємства.

Тобто, у цій ситуації можливі 2 варіанти...

Бухгалтерські проведення, якщо кондиціонер є ОЗ

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів

Бухгалтерські проведення, якщо кондиціонер відноситься до МНМА

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів

Як обліковувати ремонт орендованого кондиціонера 

Часто разом із приміщенням орендуєте кондиціонер. Але ж і таке майно зношується та потребує ремонту. Щоб бухгалтеру дихалось вільніше та не закипала його світла голова напередодні спекотних літніх трудоднів, ми підготували слушні поради з обліку й оподаткування ремонту кондиціонерів.

Ремонт кондиціонера за законом

Полагодити орендований кондиціонер за свій рахунок — прямий обов’язок орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди (ч. 1 ст. 776 Цивільного кодексу України; ЦКУ).

Коли підприємство спіткала така неприємність, як поломка кондиціонера в орендованому приміщенні, то полагодити його — прямий обов’язок орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди. Такі вимоги висуває частина 1 статті 776 ЦКУ.

Але це лише за умови, коли такий кондиціонер також перебуває в оренді. Наприклад, у договорі оренди зазначено, що в оренду передається приміщення разом із наявним у ньому майном, яке зазначено в окремому переліку. Тоді орендар буде зобов’язаний власним коштом провести ремонт.

Тобто орендар ремонтує орендований кондиціонер:

  • якщо кондиціонер перебуває в оренді, що передбачено у договорі на оренду приміщення або в окремому договорі на оренду кондиціонера;
  • у договорі оренди не узгоджено, що це обов’язок орендодавця.

Інша ситуація — за договором оренди...

Бухоблік ремонту кондиціонера

У бухгалтерському обліку витрати на поточний ремонт кондиціонера орендар відносить до складу витрат залежно від того, де його використовують:

  • в офісному приміщенні для адмінперсоналу — рахунок 92 «Адміністративні витрати»;
  • у відділі збуту — рахунок 93 «Витрати на збут»;
  • у виробничому цеху — рахунок 23 «Виробництво» або рахунок 91 «Загальновиробничі витрати».

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів

Оподаткування ремонту кондиціонера

Оподатковувати ремонт орендованого кондиціонера так само просто, як обліковувати.

Податок на прибуток

ПДВ

Як обліковувати встановлення власного кондиціонера в орендованому приміщенні

Якщо орендоване приміщення взагалі не обладнане кондиціонером, орендар може встановити його самотужки.

Якщо право власності на кондиціонер залишатиметься в орендаря, він відобразить його як окремий об’єкт ОЗ. Обліковуйте його на субрахунку 109 «Інші основні засоби».

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Облік придбаних кондиціонерів



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді