Як показати в обліку оплату стажування інтерна

UA RU
Автор
заступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»
Лікар-інтерн стажується на базі міської лікарні-КНП. За стажування перерахував оплату на банківський рахунок лікарні згідно з договором. Чи є такі надходження цільовим фінансуванням? Як їх відобразити в обліку?

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Бухоблік оплати інтернатури

Стажування інтернів у базових закладах та установах здоров’я є платною послугою (п. 30 Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996 № 1138; даліПостанова № 1138). Хоча норми Постанови № 1138 є обов’язковими для бюджетних установ і орієнтовними для КНП (лист МОЗ від 27.09.2019 № 25-04/41795/2-19), дотримувати їх радимо всім.

Підставою для розрахунків з інтерном є договір. Факт надання послуг зі стажування оформте актом наданих послуг. Вартість послуг визнайте доходом, якщо дотримали умов пункту 10 НП(С)БО 15 «Дохід».

Якщо КНП є платником ПДВ і не є навчальним закладом із ліцензією на постачання освітніх послуг, надання послуг зі стажування інтернам не звільняється від ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку за основною ставкою. Такого висновку дійшли податківці в ІПК від 22.07.2019 № 3391/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Під час надання послуг покажіть собівартість реалізації згідно з вимогами НП(С)БО 16 «Витрати». Розрахунок собівартості послуги закріпіть калькуляцією. Для розрахунку скористайтеся Методикою розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2017 № 1075 або визначте вартість послуги самостійно. В обліку, за умови попередньої оплати від інтерна, покажіть операцію записами:

Як показати в обліку оплату стажування інтерна

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Оформлення стажування інтернів

Уявімо ситуацію: у медзакладі стажуються інтерни — бюджетники й контрактники. Бюджетників прийняли на ставку. Їм медзаклад виплачує зарплату згідно з тарифною сіткою інтернів. Натомість контрактникам зарплату не нараховує та не виплачує. Як оформити відносини з контрактниками? Чи складати щодо них Табелі обліку робочого часу? Як контролювати проходження інтернатури контрактниками?

Медзаклад не зараховує до штату інтернів-контрактників, натомість надає їм платну послугу зі стажування. Всі умови щодо інтернатури контрактника медзаклад і сторона-платник прописують у договорі. Табелювати контрактників не треба, адже зарплату вони не отримують. Проходження інтернатури керівники контролюють за допомогою інших засобів. Докладно — далі.

Майбутні лікарі проходять первинну спеціалізацію в інтернатурі відповідно до положення про інтернатуру, затвердженого МОЗ.

Із 31 серпня 2021 року набрав чинності новий такий документ — Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію, затверджене наказом МОЗ від 22 червня 2021 р. № 1254 (далі — Наказ № 1254). Попередній документ — Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти Ш-IV рівня акредитації медичних факультетів університетів, затверджене наказом МОЗ від 19 вересня 1996 р. № 291 (далі — Положення № 291).

На осіб, яких зарахували до інтернатури до дня, коли набрав чинності Наказ № 1254, поширюється дія Положення № 291 (пп. 2 п. 2 Наказу № 1254). Навчання в інтернатурі стартує з 1 серпня (п. 3.2 Положення № 291). Отже, лікарі-інтерни 2021—2022 навчального року мають проходити інтернатуру за умовами Положення № 291.

Випускники, які закінчили недержавні виші або державні виші, де навчалися за кошти юридичних чи фізичних осіб, проходять інтернатуру на платній основі.

Особи, які фінансуватимуть навчання в інтернатурі, мають укласти договори між навчальним закладом на очний цикл та закладом охорони здоров’я (базою стажування) на заочний цикл. У договорі визначають порядок проходження інтернатури, режим та умови навчання.

Інтернів-контрактників не зараховують до штату бази стажування. Посаду лікаря-інтерна вони не обіймають. База стажування лише створює необхідні умови для їх навчання, тобто надає інтернам-контрактникам платну послугу.

Табелі обліку робочого часу медзаклад веде щодо своїх працівників, зокрема інтернів-бюджетників, зарахованих на посади лікарів-інтернів. Цей Табель є підставою нарахувати заробітну плату. Інтерни-контрактники зарплату не отримують. Отже, щодо них формувати Табелі не треба.

Положення № 291 передбачає різні види контролю проходження інтернатури. Зокрема, виконання індивідуальних навчальних планів стажування мають контролювати керівники лікарів-інтернів та відповідальні за інтернатуру на базі стажування (п. 3.7, 3.8 Положення № 291).

КНП надає платні послуги зі стажування інтернам-контрактникам

Медзаклад-КНП, платник ПДВ, надає послуги зі стажування інтернів-контрактників. Вартість одного місяця стажування — 4200 грн, у т. ч. ПДВ 700 грн. Витрати на стажування одного інтерна на місяць — 2500 грн. Від інтерна у жовтні отримали попередню оплату за три місяці стажування — 12 600 грн, у т. ч. ПДВ — 2100 грн.

КНП надає платні послуги зі стажування інтернам-контрактникам

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ▶️

Коментар експерта. На відміну від інтернів-бюджетників, яких медзаклад зараховує до штату та яким забезпечує всі трудові гарантії, для інтернів-контрактників медзаклад є базою стажування, тобто забезпечує умови для стажування, надає платну послугу.

Стажування у базових закладах та установах здоров’я входить до Переліку № 1138 (п. 30). Хоча норми Постанови № 1138 є обов’язковими для бюджетних установ і орієнтовними для КНП (лист МОЗ від 27.09.2019 № 25-04/41795/2-19), радимо дотримувати їх.

Підставою для розрахунків з інтерном є договір. Надану послугу стажування оформте актом наданих послуг з обов’язковими реквізитами первинки (ст. 9 Закону про бухоблік). Вартість послуг включіть до доходів (п. 10 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Послуги зі стажування інтернів у медзакладах-КНП, які не є навчальними закладами і не мають ліцензії на постачання освітніх послуг, не звільняються від ПДВ та оподатковуються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою. Такого висновку дійшли податківці в ІПК від 22.07.2019 № 3391/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Коли надаєте послуги, покажіть собівартість реалізації згідно з вимогами пункту 11 НП(С)БО 16 «Витрати». Розрахунок собівартості послуги закріпіть калькуляцією. Вартість послуги розрахуйте самостійно або за Методикою № 1075.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді