Об’єднання звітності з ПДФО та ЄСВ: чи буде простіше?

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
11 вересня 2019 року дано старт об’єднанню звітності з ПДФО та ЄСВ, яка завжди існувала окремо. При чому це стосується не тільки їх зарплатних форм, але й звітів підприємців загальної, і спрощеної систем оподаткування. Як відбувається це об’єднання та чого слід очікувати – в цьому огляді.

 

 

Будьте в темі! ТОП-Зміни законодавства у зручній таблиці

Законопроекти 1057 та 1072: старт об’єднанню

Верховна рада 11.09.2019 у першому читанні прийняла два законопроекти, які дають старт початку об’єднання ПДФО-звітності та ЄСВ-звітності:

  • законопроект № 1057 – вносить зміни щодо звітування до профільного для ЄСВ Закону “Про збір та облік єдиного внеску…” від 08.07.2010 р. № 2464. У ньому визначається, що ЄСВ буде включено до податкової звітності;
  • законопроект № 1072 – вносить зміни до ПКУ щодо звітування про нарахований єдиний внесок разок з податковим розрахунком про утриманий ПДФО (в першу чергу, це зміни до п. 51.1, п. 177.11, п. 296.2, п. 296.3).

Увага: ПДФО + ВЗ + ЄСВ = єдиний звіт

Зміни стосовно РРО 2020 — контроль посилили, а штрафи збільшили!

Таким чином, об’єднання стосується наступних звітів:

  • “зарплатні” – це податковий розрахунок (форма 1ДФ) + Звіт з ЄСВ (таблиця Д4));
  • “підприємницькі” загальної системи – це податкова декларація про майновий стан і доходи + підприємницький Звіт з ЄСВ (таблиця Д5);
  • “підприємницькі” спрощеної системи – це податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи-підприємця + підприємницький Звіт з ЄСВ (таблиця Д5).

Схоже на те, що об’єднання буде 100%, так як вищезгадані проєкти визнані невідкладними і проміжок часу на друге читання зменшено. Але все ж таки питання: чи є сенс у такому об’єднанні, чи це схрещуються вуж та удав?

Як нарахувати і сплатити ЄСВ БЕЗ ШТРАФІВ

Задекларована мета об’єднання звітів

Законотворці та податкова аргументує таке об’єднання наступним:

  • база між ЄСВ та ПДФО, військовим збором здебільшого одна й та сама і використовуються практично однакові показники;
  • адмініструванням ЄСВ і до цього займалася ДФС, а після весняної реформи – ДПС. Це значить, що збиранням ЄСВ, перевірками та штрафуванням і так займалися й будуть займатися податківці;
  • зменшення кількості звітів та полегшення умов ведення бізнесу в Україні.

Якщо уважно читати згаданий законопроект № 1057, то мова йде не про об’єднання, а скоріше, про приєднання ЄСВ до податкової звітності з ПДФО та військового збору. Як воно вийде на практиці побачимо згодом.

Увага: ЄСВ включать до звітності з ПДФО та єдиного податку

 

 

Проблеми об’єднання звітів

Незважаючи на в цілому позитивну аргументацію, з таким об’єднанням може бути не все так просто:

  • якщо форму 1ДФ подавали щокварталу (4 рази на рік), то тепер будемо подавати щомісяця (12 разів на рік). Можливо, звіт змінить свою назву і це уже буде не форма 1ДФ. Однак, як би там не було, але цей звіт зросте, так як включить у себе більшість інформації з нинішнього Звіту з ЄСВ. У такому разі, обсяг роботи бухгалтера навіть збільшиться, так як по ПДФО та ВЗ звітувати уже треба частіше. Хоча, можливо, податківці зменшать і без того об’ємний Звіт з ЄСВ (таблиця Д4) і тоді буде не все так сумно?
  • ймовірність штрафів збільшується. За ПДФО-декларацією п. 119.2 ПКУ встановлює штраф 510 грн. По Звіту з ЄСВ всього 170 грн. Декларацію тепер подаватимемо частіше, тому й штрафів може бути потенційно більше;
  • є питання щодо подачі уточнюючих розрахунків. По ПДФО та ЄСВ зараз по-різному. Після об’єднання, мабуть, на обидва платежі буде діяти  п. 50.1 ПКУ щодо подачі уточнюючої декларації та нарахування самому собі штрафу.

Як би там не було, ще рано робити остаточні висновки, добре це чи погано для бухгалтера поєднати ці звіти.

Увага:  Поки податківці не розроблять єдину форму звіту якісь висновки про спрощення звітування робити рано

Об’єднуються податок і платіж за страхування

Крім того, суто економічно ПДФО та військовий збір – це податки. ЄСВ – це платіж за страхування. Хоча ЄСВ і обов’язковий і сплачується у державні фонди соцстрахування (Пенсійний, ФСС, Фонд безробіття), але все ж таки це за своєю економічною суттю відрізняється від податків, які розподіляються між державним і місцевим бюджетом.

Однак, адміністрування – це суто технічний бік справи і яка різниця, у яких звітах збирають інформація по цих платежах, якщо усім займається одна особа – ДПС?

 

Єдиний податок + ЄСВ

Акцентуємо увагу, що за законопроектом № 1072 ЄСВ приєднується й до декларації з єдиного податку. Нова редакція п. 296.2 стверджує, що декларація єдиноподатника включає також відомості про суми єдиного внеску платника податку 1-2 групи. Це ж саме стосується і єдиноподатників 3 групи (п. 296.3). Додамо, що насьогодні декларація з єдиного податку 1-3 груп однакова.

Увага: Єдиний податок + ЄСВ = декларація з єдиного податку (для ФОП)

Коли це все буде

Законопроект 1072 у разі остаточного прийняття набере чинності 01.07.2020 р. Перший об’єднаний звіт, мабуть, буде поданий за серпень 2020 р. Підприємці ж подадуть першу поєднану декларацію за 2021 рік. Хоча ДПС може зажадати і терміни раніше, як уже неодноразово було. Як би там не було, але ще є час підготуватися й платникам податків і податківцям розробити та викласти на ознайомлення об’єднану форму звіту.

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді