Облік витрат підприємства

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Витрати завжди треба рахувати, а нюансів в їх обліку безліч, починаючи від періоду визнання, закінчуючи видом витрат. У консультації розповімо, як у цьому розібратися?

 

Витрати у бухгалтерському обліку

Дисконтуємо ВСЕ: Мінфін «узаконив» жах усіх бухгалтерів

У загальному своєму економічному та побутовому розумінні витрати – це зменшення ресурсів. Однак, у бухгалтерському обліку є декілька нюансів:

  • визнання витрат ніяк не пов’язано з витратою грошей;
  • витратами стає тільки таке зменшення ресурсів, яке призводить до зменшення капіталу у балансі підприємства. Капітал при цьому може зменшитися не тільки від зменшення ресурсів (активів), але й зростання боргу (зобов’язань). І це теж будуть витрати;
  • якщо витрати можна пов’язати з конкретним доходом, то вони визнаються тільки в момент нарахування такого доходу. Якщо ж ні, то уже в тому періоді, в якому вони фактично відбулися.

Пояснимо на простому прикладі: підприємство нарахувало та виплатило зарплату директору. У такому разі відбулося зменшення ресурсів підприємства (грошей) і одночасне зменшення капіталу:

капітал (↓) = активи (↓) – зобов’язання (не змінилися).

Однак, навіть якщо зарплата не виплачена, то є витрати:

капітал (↓) = активи (не змінилися) – зобов’язання (зросли ↑).

В останньому випадку гроші не витрачалися, але бухгалтерські витрати уже виникли. (бухгалтерське проведення тут буде Дт 92 Кт 661).

Пов’язаність витрат з конкретним доходом

Витрати на зарплату директора не пов’язані з конкретним доходом, а тому були визнані одразу, у тому місяці якому він відпрацював. Однак, так з витратами буває не завжди й усе складніше у наступній ситуації:

  • придбали товар у вересні;
  • продали товар у жовтні.

У даному випадку у вересні відбулося тільки заміщення одного ресурсу (гроші) на інший ресурс (товар) і витрати не визнаються. Вони будуть визнані у жовтні, коли буде отриманий дохід, з яким вони напряму пов’язані – дохід від реалізації товарів. У бухгалтерських проведеннях це буде виглядати наступним чином:

Облік витрат проводкискачати таблицю

Бухгалтерські проведення:

Вересень (витрат немає)

Жовтень (визнання витрат)

Дт 281 Кт 631 10000 грн – отримано товар

Дт 631 Кт 311 10000 грн – оплачено товар

Дт 361 Кт 702 – визнано дохід від реалізації

Дт 902 Кт 281 – визнано собівартість реалізованого товару (витрати)

Приклади бухгалтерських витрат

 Прикладами витрат, які не пов’язані з конкретним доходом, можуть бути:

  • нарахування заробітної плати адмінперсоналу;
  • витрати на маркетингове дослідження;
  • збитки внаслідок падіння курсу валюти;
  • витрати на комунальні послуги;
  • нарахування відсотків по банківському кредиту (це збільшує зобов’язання) тощо.

Факт оплати ніяк не позначається на визнанні витрат. Наприклад, витрати на опалення визнаються у місяці, коли вони були фактично понесені (січні), а не місяці сплати (лютому) і так далі.

На яких рахунках ведеться облік витрат

Витратами вважаються усі операції за дебетом рахунків 92-98. Для деталізації та аналітики можна використовувати ще й паралельно 8-й клас рахунків, але підприємства, як правило, уникають його використання, так як це збільшує кількість бухгалтерських проведень.

Щодо рахунку 91, то незважаючи на свою назву (загальновиробничі витрати), то він є проміжним елементом обліку виробничої собівартості, яка визнається витратами тільки в момент реалізації продукції. 

Чи є витратами облік собівартості по рахунку 23 “Виробництво”

З економічної точки зору, – так, це витрати. Складова виробничої собівартості. Однак, у бухгалтерському обліку, – ні. Так як витрати визнаються тільки в момент реалізації готової продукції й отримання доходу, то продукція буде спочатку оприбуткована на склад (проведення Дт 26 Кт 23), а потім тільки списана (Дт 901 Кт 26). І тільки по останньому запису виникають бухгалтерські витрати.

Отже, списання сировини на виробництво продукції (проведення Дт 23 Кт 201) не вважається витратами, так як:

  • один актив – сировина – замінюється на інший актив – незавершене виробництво, загальна сума ресурсів і капіталу не змінюються;
  • дохід від реалізації продукції ще не отримано.

Це також не витрати у бухгалтерському обліку

Не вважаються також  витратами, наприклад, такі операції:

  • придбання за гроші сировини або товарів: один актив (гроші) замінилися на інший актив (сировину або товари), загальна сума ресурсів і капіталу не змінюється;
  • оплата боргу. Наприклад, були гроші 1000 грн і був борг 1000 грн, після оплати немає грошей і немає боргу. Одночасне зменшення і активів (ресурсів) і зобов’язань (боргу) на одну й ту ж саму суму не змінює капітал підприємства;
  • попередня оплата товарів: це знову заміщення ресурсів, так як зменшуються гроші, але у підприємство з’являється актив – дебіторська заборгованість постачальника щодо поставки товару. 

Як визначити вид витрат

При обранні рахунків обліку та складанні фінансової звітності (Звіту про фінансові результати) виділяють зокрема адміністративні витрати, витрат на збут, інші операційні витрати, фінансові витрати, інші витрати. Знайти відповідь, що включати, а що ні до цих груп витрат можна у П(С)БО 16 “Витрати”. Це основний нормативний документ, який визначає правила обліку витрат й що входить до того, чи іншого їх виду. 

Витрати майбутніх періодів – це не зовсім витрати

Осторонь у бухгалтерському обліку стоять витрати майбутніх періодів – це витрачені ресурси, які будуть визнані витратами у майбутньому. Однак, незважаючи на свою назву, це не бухгалтерські витрати. Їх слід розглядати більше  як різновид дебіторської заборгованості. Про це непрямим чином свідчить рахунок обліку – 39 (це не 9-й клас) та відсутність даних витрат у переліку в П(С)БО 16.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді