Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю: як порахувати

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Із 06.11.2022 не потрібно звітувати про працівників з інвалідністю. Але кількість осіб з інвалідністю, яких треба працевлаштувати за основним місцем роботи, аби виконати норматив, і правила її розрахунку не змінилися. Розберімося докладно

КАЛЬКУЛЯТОР РОЗРАХУНКУ КВОТИ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ▶️

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: який становить розмір

8 і більше працівників — саме з даної цифри починається обов’язковий норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Згадаємо його:

Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю

Середньооблікова кількість штатних працівників

Кількість робочих місць, які мали бути створені для осіб з інвалідністю

8-25

1 місце

≥25

4%

При цьому зверніть увагу (лист Фонду соцзахисту інвалідів від 08.08.2007 № 1/8-81):

  • сумісники з інвалідністю – у виконання нормативу не зараховуються;
  • особи пенсійного віку з інвалідністю – так, можна, якщо вони працюють за основним місцем роботи. Отримання пенсії ролі тут не грає;
  • особи з інвалідністю, які працюють на неповний робочий час – так, можна. Вони можуть працювати на неповний робочий день/тиждень, 0.25, 0.5 ставки і т.д.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю: як порахувати середньооблікову кількість працівників

Середньооблікову кількість штатних працівників визначають за правилами пункту 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держстату від 28.09.2005 № 286.

Середньооблікову кількість штатних працівників за рік обчислюють за формулою:

загальна сума середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства у 2023 році / кількість місяців (12 — якщо підприємство працювало цілий рік)

Середньооблікову кількість штатних працівників за відповідний місяць визначають за формулою:

загальну кількість штатних працівників облікового складу за кожний календарний день такого місяця, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні /на число календарних днів цього місяця.

Якщо станом на 01.01.2024 на підприємстві було 6 штатних працівників, на 10.01.2024 — 7, а на 16.01.2024 — 8, то середньооблікова кількість штатних працівників за січень складає 7 осіб ((9 к. дн. × 6 осіб + 6 к. дн. × 7 осіб + 16 к. дн. × 8 осіб) ÷ 31 к. дн.). Отриманий результат округлюємо до цілого числа (7,2 ≈ 7).

Перевірити, чи виконало ваше підприємство квоту із працевлаштування інвалідів, можна швидко та зручно за допомогою калькулятора розрахунку квоти інвалідів.

Мінімальний строк працевлаштування осіб з інвалідністю за рік для розрахунку нормативу

Штраф за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю 2024

Якщо на підприємстві працюють від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте такою особою, дорівнює половині середньорічної зарплати на цьому підприємстві. Порушникам квоти з чисельністю працюючих більше 15, загрожує штраф в розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві за кожне вільне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда  (ч. 1 ст. 20 Закону № 875).

Сума санкцій розраховується Фондом автоматично до 10 березня поточного року і надсилається до пенсійного фонду. ПФУ протягом п’яти календарних днів після отримання розрахунків надсилає їх у формі е-документа в особисті кабінети платників податків на порталі ПФУ. Сплачують санкцію до 15 квітня року, наступного за роком, в якому порушили норматив (ч. 4 ст. 20 Закону № 875; п. 2 Порядку № 70). За порушення строків сплати нараховується пеня в розмірі 120% облікової ставки НБУ за кожний день прострочки.

🔊 ЧИ ПЛАТИТИ ШТРАФ ЗА НЕПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Сплачують її до 15 квітня року, наступного за роком, в якому порушили норматив (ч. 4 ст. 20 Закону № 875; п. 2 Порядку № 70).

Як порахувати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

ЧИТАТИ В СИСТЕМІ «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ» ⏩



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді