Електронний облік деревини в Україні

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
В Україні вже більше десяти років впроваджують систему електронного обліку деревини. Як вона працює — розповімо у статті

Система електронного обліку деревини в Україні

Концепція

В основі єдиної державної системи електронного обліку деревини лежить Концепція її створення, затверджена Розпорядженням КМУ від 16.09.2009 № 1090-р.

Електронний облік деревини в Україні

Система має містити:

  • положення з управління технологічними процесами від заготівлі до реалізації деревини та її маркування (штрих-кодами) і ведення обліку;
  • автоматичне зчитування інформації зі шрих-коду та внесення в електронній формі до системи обліку деревини;
  • електронне документування транспортування деревини з лісосік до місць складування, переробки тощо;
  • електронне документування у місцях зберігання і переробки;
  • електронні реєстри обліку деревини, що знаходиться на різних етапах обліку тощо.

План заходів

На виконання Концепції розроблено план заходів, затверджений Розпорядженням КМУ від 18.11.2009 № 1408-р.

За Планом система електронного обліку мала бути впроваджена протягом двох років. Але План своєчасно не виконали, і тільки в 2021 році Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 27.09.2021 № 621 затверджено Інструкцію з ведення електронного обліку деревини (даліІнструкція № 621).

То ж наразі облік ведуть згідно з нормами цієї Інструкції.

Галузева інформаційно-телекомунікаційна система «Електронний облік деревини. Winforstpro-Україна». Впроваджена в кінці 2012 року. Складається з програмного забезпечення, апаратних засобів (КПК, мобільного принтеру тощо – див. далі). По суті це «серцевина» електронного обліку деревини. Адже в ній реалізовані облікові алгоритми.

Адміністратор системи обліку деревини формує довідники про:

  • лісокористувачів;
  • користувачів системи обліку деревини;
  • види деревини;
  • породи деревини;
  • групи діаметрів;
  • класи якості;
  • види рубок;
  • умови поставок;
  • діапазони номерів бирок (самоклейних етикеток).

Власником авторських майнових прав на цей програмний продукт є ДП «ЛІАЦ» - Державне підприємство «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр». Воно ж є адміністратором цієї системи. Таким чином, для отримання відповідного програмного забезпечення потрібно звертатися до цього підприємства.

Форми електронного обліку деревини

Інструкцією № 621 для обліку деревини запроваджені наступні форми:

  • специфікація приймання деревини від заготівлі (форма ЕО-1). Приймання деревини від заготівлі здійснюється за допомогою кишенькового персонального комп’ютера (далі — КПК).
  • щоденник приймання деревини від заготівлі (форма ЕО-2). Формується автоматично на підставі специфікації приймання;
  • щоденник приймання деревини від розкряжування довгомірних лісоматеріалів (форма ЕО-3);
  • специфікація-накладна приймання деревини після зміни якості (форма ЕО-4);
  • специфікація-накладна на відправлення деревини залізничним транспортом (форма ЕО-5);
  • товарно-транспортна накладна (ліс) (ТТН-ліс) (форма ЕО-6). Є підставою для вивезення деревини із місць заготівлі на склади лісокористувача, переміщення деревини між складами підрозділу лісокористувача.

Єдина державна система електронного обліку деревини

Відповідно до пп. «е» п. 2 ч. 1 Указу Президента України від 21.11.2017 р. № 381/2017 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду» постановлено, щоб КМУ забезпечив впровадження Держлісагентством єдиної державної системи електронного обліку деревини, у тому числі підтвердження походження деревини, з урахуванням європейських норм та стандартів.

Наразі електронний обліку деревини забезпечує:

  • моніторинг використання лісових ресурсів;
  • своєчасне та достовірне відображення інформації про рух деревини;
  • запобігання нелегальному обігу лісоматеріалів;
  • систематизацію та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини.

Електронний перелік виданих сертифікатів

Частина 5 ст. 3 Закону України від 08.09.2005 р. № 2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» була викладена в новій редакції згідно з Законом України від 06.09.2018 р. № 2530-VIII (набула чинності з 04.10.2018 р).

Держлісагентству приписано забезпечити ведення та розміщення на своєму офіційному веб-сайті електронного переліку виданих сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів https://crt.ukrforest.com/.

Поряд з цим тим самим Законом № 2530-VIII доповнено статтю 4 Закону № 2860-IV, де КМУ доручено Держлісагентству встановити порядок моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених.

Порядок проведення моніторингу споживання лісових матеріалів

То ж маємо Порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, затверджений Постановою КМУ від 04.12.2019 р. № 1142.

Згідно з п. 9 Порядку № 1142 Держлісагентство щомісяця, але не пізніше 20 числа наступного періоду, формує та оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про результати моніторингу.

Електронний реєстр лісових та лісорубних квитків

Електронний реєстр лісорубних квитків 

Електронний реєстр лісових квитків 

Що маємо в підсумку?

Ухвалення Інструкції №621 означає, що електронний обіг деревини обов'язковий для всіх лісокористувачів та власників лісів. Система електронного обліку деревини на сьогодні працює. До неї приєднані майже всі лісогосподарські підприємства різної форми власності.

Далі дивимося, як в цілому працює система електронного обліку. 

Особливості роботи системи електронного обліку деревини

Про загальну схему можна прочитати на сайті ДП «ЛІАЦ». Детальніше електронний облік деревини встановлено Інструкцією № 621.

Особливості роботи системи електронного обліку деревиниНа місці заготівлі деревини (лісосіка, верхній склад).

Відповідальні особи (бригадири) оснащуються:

  • КПК (кишеньковим персональним комп’ютером) чи мобільним телефоном, на яких встановлене спеціальне програмне забезпечення;
  • спеціальними молотками для маркування колод;
  • касовими термострічками;
  • мобільним принтером;
  • бирками для маркування;
  • контейнерами для бирок;
  • автоматичними подавачами бирок.

То ж очевидно, що підприємство має придбати всі ці речі.

Приймаючи заготовлену протягом дня від лісорубів деревину, відповідальні особи роблять її заміри і маркують незмивною крейдою чи фарбою кожен деревний хлист і сортимент відповідно до розділу 4 ТУ У 16.1-00994207-004:2018 «Лісоматеріали круглі. Маркування, сортування, транспортування, приймання, облік та зберігання». У видимий торець колоди за допомогою спеціального молотка забивають бирку, яка містить цифровий та штрих-код.

Далі в КПК створюють Специфікацію приймання деревини від заготівлі (СПД) і сканують бирку в колоді. СПД за потреби можуть роздрукувати на мобільному принтері.

Так роблять по кожній колоді.

Не пізніше кінця поточного дня СПД передають (за допомогою мережі Інтернет під’єднанням до ПК або по Wi-Fi, або за допомогою флеш-карти, або за допомогою GSM зв’язку) на центральний сервер підприємства.

На підставі СПД автоматично формується Щоденник приймання деревини від заготівлі.

Щоденник роздруковується у трьох примірниках, один з яких видається представнику підрядника, другий залишається у відповідальної особи, яка прийняла деревину, третій передається в бухгалтерію.

Оприбуткування деревини здійснюється на підставі даних щоденника.

Вивезення лісопродукції

При вивезенні автотранспортом відповідальна особа має оформити Товарно-транспортну накладну (форми ЕО-6 -ТТН (ліс)).

Для цього відповідальна особа здійснює наступні операції:

  • обирає в КПК інформацію щодо пункту навантаження та вантажоодержувача;
  • сканує за допомогою КПК бирки, якими маркована деревина;
  • друкує ТТН-ліс за допомогою мобільного принтера у трьох примірниках, які підписуються відправником, водієм, що прийняв вантаж для перевезення, та одержувачем;
  • здійснює обмін даними між КПК та системою обліку деревини.

Приймання лісопродукції на кінцевому складі підприємства (нижній склад, цех переробки та ін.).

Відповідальна особа для приймання деревини виконує наступні дії:

  • вибирає в КПК інформацію щодо місця приймання деревини;
  • сканує за допомогою КПК бирку і вибирає інформацію стосовно породи, сортименту, класу якості;
  • вводить до КПК інформацію щодо довжини і діаметру і зберігає її. Система автоматично розраховує об’єм кожної колоди та формує специфікацію приймання деревини від заготівлі;
  • роздруковує її за допомогою мобільного принтера у двох примірниках;
  • здійснює в кінці дня обмін даними між КПК та системою обліку деревини.

На підставі специфікацій приймання деревини від заготівлі автоматично формується щоденник приймання деревини від заготівлі. Щоденник друкується у трьох примірниках. На підставі даних щоденника приймання деревини від заготівлі здійснюється оприбуткування деревини.

Переробка деревини

Здійснюється у відповідному цеху або безпосередньо у лісі. Для обліку деревини відповідальна особа сканує бирки маркованих довгомірних лісоматеріалів та вносить дані до щоденника приймання деревини від розкряжування довгомірних лісоматеріалів. Після розрізання стовбура дерева на частини здійснюється маркування відповідно до ТУ У 16.1-00994207-004:2018 «Лісоматеріали круглі. Маркування, сортування, транспортування, приймання, облік та зберігання». Дані щодо якісних та кількісних характеристик деревини заносяться до КПК.

В кінці робочого дня здійснюється передача даних з КПК до системи обліку деревини. Щоденник роздруковується в двох екземплярах, один примірник щоденника залишається у відповідальної особи, яка прийняла деревину, другий передається в бухгалтерію.

Списання довгомірних лісоматеріалів, направлених на розкряжування, та оприбуткування деревини після переробки здійснюється на підставі щоденника приймання деревини від розкряжування довгомірних лісоматеріалів.

Увага: на лісосіках, де ведеться сортиментна заготівля деревини, розкряжування довгомірних лісоматеріалів окремо не оформлюється.

Реалізація лісопродукції

Може здійснюватися з місця заготівлі деревини (верхнього складу), з нижнього складу, із цеху переробки чи складу готової продукції. При відпуску автотранспортом оформляється ТТН (ліс) (форми ЕО-6) в такому самому порядку, як наведено вище.

Для відвантаження деревини залізничним транспортом створюється специфікація-накладна на відправлення деревини залізницею (Форма ЕО-5).

Для цього за допомогою КПК:

  • вибирається інформація щодо вантажовідправника;
  • вноситься інформацію про станцію відправлення, вантажоодержувача, станцію призначення, номер вагону та номер залізничної накладної;
  • скануються номера бирок та завантажується інформація про кількісні та якісні характеристики лісопродукції.

Увага: специфікація-накладна на відправлення деревини залізничним транспортом складається окремо на кожний вагон.

Облік лісу

Згідно з додатком до НП(С)БО 30 «Біологічні активи» дерева в лісі (лісовий масив) відносяться до довгострокових біологічних активів рослинництва. Деревина ділова і дрова є сільгосппродукцією, яка від них отримується.

Витрати з вирощування лісу відносять на субрахунок 155 «Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів». На кінець кожного місяця щомісячні витрати за Актом приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію (форма № ДБАСГ-1) списують до складу незрілих довгострокових біологічних активів: Дт 165 чи 166 Кт 155.

Ліс, який стає готовим до використання за призначенням, зараховують до складу довгострокових біологічних активів: Дт 161 (162) Кт 165 (166). Оформляють тим самим Актом форми № ДСАСГ-1. Усі подальші витрати на утримання лісу формують собівартість сільгосппродукції (ділової деревини і дров) в такому самому порядку, як наведено вище.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді