Бухоблік перерахування в бюджет частини надходжень за оренду в КНП

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
КНП-лікарня надає приміщення в оренду. Обласна рада вимагає перераховувати 50% орендної плати в дохід обласного бюджету. Це правомірна вимога? За якими нормами визначати розподіл? Якими проведеннями показати перерахування в обліку? Чи не приховує ситуація загроз неприбутковому статусу?

⚡️ БАНК ПРОВЕДЕНЬ ДЛЯ КНП ⚡️

КНП-лікарня не є власником переданого в оренду майна. Це майно перебуває у комунальній власності, а тому відповідний орган місцевого самоврядування, зокрема обласна рада, має право претендувати на частину орендної плати.

Окремої методики розподілу орендної плати для комунального майна немає. Не встановлює пропорцій і Бюджетний кодекс України. Тож порядок розподілу орендної плати за об’єкти комунальної власності між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначає представницький орган місцевого самоврядування (ч. 5 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX).

Отже, якщо обласна рада наполягає перераховувати 50% від суми оренди в дохід обласного бюджету, значить, має належні підстави: відповідне рішення, затверджену на місцевому рівні методику. Цими документами й керуйтеся.

Чи є ризики для неприбутковості? КНП залишатиметься неприбутковим, якщо одночасно відповідатиме чотирьом вимогам (пп. 133.4.1 ПКУ):

  • утворене та зареєстроване в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи містять заборону розподіляти дохід або його частину з-поміж засновників, працівників (крім оплати праці й нарахування ЄСВ), членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб;
  • установчі документи передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду у разі припинення юрособи;
  • орган контролю вніс КНП до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Основну загрозу приховує друга умова. Доведемо, що перерахування частини орендної плати не є розподілом доходів КНП.

По-перше, надходження від оренди комунального майна є доходами загального фонду відповідних місцевих бюджетів. Зокрема, надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є обласна рада, належать до доходів загального фонду обласного бюджету (п. 28 ч. 1 ст. 66 Бюджетного кодексу України).

По-друге, до медичного КНП не переходить право власності на комунальне майно. Його заклад здає в оренду на правах оперативного управління. Як зазначали, право розподіляти орендну плату за таке майно належить відповідному органу місцевого самоврядування.

Отже, КНП відіграє роль посередника між орендарем і обласною радою щодо частини орендної плати, яка згідно із затвердженим розподілом належить обласній раді.

У бухобліку надходження, що належать іншим особам, доходом не визнають (пп. 6.6 НП(С)БО 15 «Дохід»). З огляду на це відображайте в бухобліку дохід лише на частину орендної плати, яка залишається в розпорядженні КНП.

КНП перераховує в бюджет частину надходжень за оренду: яка кореспонденція рахунків

КНП-лікарня здає приміщення в оренду. Місячна орендна плата — 6000 грн (у т. ч. ПДВ — 1000 грн). В обласний бюджет КНП перераховує 50% орендної плати: 5000 грн ÷ 50% = 2500 грн. Бухоблік:


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн

Д-т

К-т

1

Нарахували орендну плату (2500 грн + 1000 грн ПДВ)

377

713

3500

2

Нарахували податкові зобов’язання з ПДВ

713

641/пдв

1000

3

Відобразили заборгованість орендаря в частині, що підлягає перерахуванню в обласний бюджет

377

685

2500

4

Отримали орендну плату

311

377

6000

5

Перерахували частину орендної плати в обласний бюджет

685

311

2500

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді