Виплата матеріальної допомоги КНП без втрати неприбуткового статусу

UA RU
Чітких правил щодо виплати матеріальної допомоги КНП немає досі. Точкові та різнополярні роз’яснення від податківців ще більше заплутують і без того розгублених бухгалтерів медзакладів. У статті експерт пояснить, як КНП все ж може виплатити матдопогу і не втратити статус неприбутківця.

⚡️ Госпоперації КНП — з ризиками та без ризиків для неприбутковості ⚡️

Які найбільші страхи бухгалтерів КНП? Спробуємо здогадатися:

Попрацюємо над корекцією другого. Ризики є, тож легковажність неприпустима. Але й боятися надміру теж шкідливо, тим паче що в страху очі великі… Ба більше, якщо потрапляти на гачок кожної інтернет-чутки, усіх рекомендацій мережевих знавців не виконати ніколи.

Як бути? Відтоді, як існують КНП, податківці мали б допомогти медзакладам — чітко прописати правила. На кшталт: виплачувати премію за найпривітнішу усмішку — не можна, а матеріальну допомогу на оздоровлення всім працівникам — можна!

Та реалії інші… Маємо занадто лаконічну ст. 133 ПКУ та безліч точкових різнополярних роз’яснень від податківців. Одне з них стосується разової матеріалки. Тривалий час податківці за основний критерій правомірності будь-яких виплат брали Інструкцію зі статистики заробітної плати, затверджену наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5. Тобто, якщо виплата належить до фонду оплати праці, — все добре. Якщо ні — втратите неприбутковий статус (лист ГУ ДПС у Запорізькій області від 13.03.2020 № 1042/ІПК/08-01-04-04-12).

На жаль, сперечатися з держорганом, який може за хвилину позбавити головної преференції, складно. Та все ж відстоювати правильну позицію завжди треба!

Вода точить камінь. Податківці вже не такі категоричні. І головне, вони усвідомили, що крім розподілу виплат на фонд оплати праці є ще важливіший момент — зобов’язання за колективним договором. Ми завжди наголошували, що саме цей критерій має бути головним. Без нього навіть ощасливити дітлахів на новорічні свята проблематично.

У коментованій ІПК фіскали не проти виплати матеріальної допомоги разового характеру окремим працівникам КНП у зв’язку із сімейними обставинами і додаткових відпусток понад тривалість, передбачену законодавством. Щоб не втратити неприбутковий статус, маєте дотримати двох умов:

  • діяти за колективним договором — тобто передбачити в ньому матдопомогу за сімейними обставинами та відповідні додаткові відпустки;
  • виплачувати кошти із дотриманням вимог законодавства про працю.

У виконанні останнього критерію не маємо сумніву. А щодо першого перевірте, які виплати є у вашому колективному договорі та за яких умов вони можливі.

Сподіваємося нова позиція податківців стане незмінною!

Виплата матеріальної допомоги КНП без втрати неприбуткового статусу

Прочитати документ ►►►

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді