Які обмеження для єдинників діють у 2021 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Підприємництво — ризикована справа! Ніколи не знаєш, чи матимеш дохід у наступних місяцях. Але цю прикрість можна нівелювати власними зусиллями. А от коли палиці в колеса встромляють нормотворці — варіантів небагато: підлаштуватися під нові вимоги, позбутися статусу підприємця або піти в «тінь». Ми розповімо про законодавчі зміни останнього часу, а ви — зробіть правильний вибір.

 

Ідеальні зразки розрахункових документів

Підтримка бізнесу в умовах карантину, адаптація неактуальних уже обмежень, детінізація розрахунків – пріоритетні завдання влади. Реалізувати їх у 2021 року покликані:

Що ж принесли ці 3 закони єдинникам, які внесли зміни до ПКУ та законодавства про реєстратори розрахункових операцій (РРО)? В першу чергу, це зміна обмежень для єдинників.

 

Нові дохідні критерії 2021

У 2021 році діють підвищені дохідні критерії по за всіма групами єдиного податку, окрім сільськогосподарської групи 4, у якої свої правила.

Зверніть увагу, що ці критерії отримали прив’язку до мінімальної зарплати на 1 січня (Закон № 1017). Це значить, що з 2021 року вони не фіксовані на кілька років, а змінюватися будуть щороку, так як мінімальна зарплата постійно зростає (на 1 січня 2022 року, можливо, буде 6550 грн – це дані прогнозу економічного і соціального розвитку України, постанова Кабміну від 31.05.2021 р. № 586).

 

Отже, дохідні критерії єдинників у 2021-2022 роках такі:

Група єдиного податку

граничні обмеження єдинників по доходу за рік

критерій у кількості мінімальних зарплат на 1 січня

значення критерію, грн

2021

2022

(прогноз)*

1 фізособи

167

1.002.000

1.093.850

2 фізособи

834

5.004.000

5.462.700

3 фізособи/юрособи

1167

7.002.000

7.643.850

4 фізособи/юрособи

(сільське господарство)

у даної групи немає обмеження за доходом

*за даними урядового прогнозу мінімальна зарплата зростатиме так: 2022  рік – 6550 грн; 2023 рік – 7146 грн; 2024 рік – 7665 грн. Ліміти єдинників перераховано по цим цифрам.

Нагадуємо, що з суми перевищення ліміту доходу єдинниками сплачується штраф для – 15% (пп. “4” п. 293.4 ПКУ, п. 293.8 ПКУ). Якщо єдинник очікує перевищення доходу, то він має вчасно перейти на вищу групу або на загальну систему оподаткування (ФОП), податок на прибуток (юрособи).

Дані про ліміти доходу по групам знадобляться уже тим, хто перебуває на єдиному податку, але й тим, хто лише планує перейти на нього, адже необхідно протягом календарного року, який передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування,  дотримуватися вищенаведених лімітів. При подачі заяви на перехід на єдиний податок якраз слід додавати розрахунок доходу за такий попередній календарний рік. У такому доході ПДВ у його платників не рахується (роз’яснення ДПС ЗІР 108.01).

 

Розширення заборонених видів діяльності – телефонний зв’язок і комунікації

Вищезгаданий Закон № 129 розширив перелік видів діяльності, провадити які заборонено платникам єдиного податку першої — третьої груп, як юрособам, так і фізособам-підприємцям.

Раніше податкове законодавство забороняло таким єдинникам надавати послуги пошти (крім кур’єрської) і зв’язку, крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню (пп. 8 пп. 291.5.1 ПКУ). Однак ще з 20.10.2019 додали до заборон види діяльності з надання послуг:

  • фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;
  • технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

По факту з 20.10.2019 єдинникам заборонено провадити діяльність телефонного зв’язку та телекомунікацій.

1 група – це торгівля лише на торгових місцях ринку

Єдиноподатник 1 групи не може торгувати у магазині, який розташований на ринку. Це не якесь нове обмеження, а лише роз’яснення ДПС, яке з’явилося у 2021 році (107.01.01 ЗІР).  Податківці в ньому трактують п. 291.4 ПКУ, де мова йде про виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках. Таким торговим місцем може бути площа:

  • площа, яка відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю, наприклад терезів, лотків тощо;
  • площа для здійснення продажу продукції з прилавків (столів);
  • площа для здійснення продажу з транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах;
  • продаж у кіосках, палатках тощо.

ДПС акцентує, що до торгових місць на ринках не належать:

  • магазини;
  • об’єкти ресторанного господарства.

Якщо торгівля здійснюється з магазинів чи ресторанів/кафе тощо, то реєструватися тоді слід на групі 2 або 3.

РРО-обмеження 2021/2022

Епоха коли ФОП-єдиноподатники 2-3 груп могли не використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) за умови неперевищення визначених обсягів торгівлі йде піде в небуття з 2022 року. Планувалося ще у 2021 році (Закон № 129). Однак Закон № 1017 вніс свої корективи й переніс у часі застосування РРО. Наразі маємо таке:

  • у 2021 році зберігається колишній підхід. Якщо обсяг торгівлі єдиноподатника-фізособи 2-3 групи знаходиться у межах 1.320.000 грн, то РРО не потрібен. Винятки – реалізація технічно складних виробів, які потребують гарантійного обслуговування, реалізація лікарських засобів/медвиробів, надання платних послуг у охороні здоров’я, а також реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння;
  • з 1 січня 2022 року РРО стають обов’язковими незалежно від обсягу торгівлі та набору товарів/послуг у ФОП. Замість класичного РРО можна використовувати також програмний РРО.

Групи 1 єдиного податку дані обмеження по РРО не стосуються – вони й надалі зможуть обходитися без РРО

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді