Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Розглянемо, як формують, поповнюють і зменшують статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) його засновники — резиденти України з огляду на останні законодавчі зміни. Наведемо приклади обліку таких операцій.

 

 

Без статутного капіталу не може існувати жодне господарське товариство. Розмір статутного капіталу складається з номінальної вартості часток учасників товариства, виражених у національній валюті України.

Порядок формування та внесення змін до статутного капіталу товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю змінили. З 17.06.2018 товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю під час формування та внесення змін до статутного капіталу керуються правилами, які встановлює Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (далі — Закон про ТОВ). Відповідно, з цього часу втратили чинність норми Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 № 1576-XII у частині, що стосується ТОВ і товариств із додатковою відповідальністю. Крім того, з Цивільного кодексу України вилучено статті 140-151, а з Господарського кодексу України — статті 87-88, 91-92 і 207.

Розглянемо, як формують, поповнюють і зменшують статутний капітал ТОВ його засновники — резиденти України з огляду на останні законодавчі зміни. Наведемо приклади обліку таких операцій.

 

Внесення майна до статутного капіталу

Раніше учасниками ТОВ могли стати не більше ніж 100 осіб. Нині норми Закону про ТОВ не обмежують кількості учасників.

Розмір статутного капіталу ТОВ складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у гривні. Однак розмір частки кожного окремого учасника можна додатково визначати у відсотках як співвідношення номінальної вартості його частки і статутного капіталу ТОВ.

Мінімальний розмір статутного капіталу ТОВ не обмежений. Тому учасники мають право на власний розсуд вирішити, який розмір статутного капіталу матиме ТОВ.

Вкладом учасника ТОВ можуть бути:

  • гроші;
  • цінні папери;
  • інше майно, окрім забороненого законом (п. 1 ст. 13 Закону про ТОВ).

Заборонено використовувати для формування статутного капіталу ТОВ:

  • бюджетні кошти;
  • майно державних і комунальних підприємств, яке відповідно до закону або рішення органу місцевого самоврядування не підлягає приватизації;
  • майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ (п. 6 гл. VIII Закону про ТОВ).

Увага: кількість учасників ТОВ наразі не обмежена.

 

Вклад учасника у негрошовій формі (основні засоби, товари тощо) повинен мати грошову оцінку. Під час створення ТОВ таку оцінку визначають рішенням засновників про створення ТОВ, у подальшому затверджують одностайним рішенням загальних зборів учасників (п. 3 ст. 13 Закону про ТОВ). Але пам’ятайте, що вартість вкладу кожного учасника ТОВ має бути не меншою за номінальну вартість його частки.

Які документи підтвердять внески до статутного капіталу ТОВ

Найпоширенішим видом внеску до статутного капіталу ТОВ є гроші, адже вони мають велику ліквідність. Щоб внести грошові вклади, у банку відкривають поточний рахунок для формування статутного капіталу суб’єкта господарювання — юридичної особи. Процедуру відкриття такого рахунку та правила зарахування на нього коштів засновників (учасників) для формування статутного капіталу передбачає пункт 4.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492.

Внески учасників слід документально підтвердити. Внески до статутного капіталу у грошовій формі підтверджують…

У які строки вносити вклади

Кожен учасник ТОВ має повністю внести свій вклад протягом шести місяців із дати державної реєстрації ТОВ, якщо іншого не передбачає статут. Відповідні положення можна внести до статуту, змінити або вилучити з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь усі учасники ТОВ.

Якщо учасник прострочить внесення вкладу чи його частини, виконавчий орган ТОВ має надіслати йому письмове попередження про прострочення, в якому зазначити додатковий строк для погашення заборгованості. Цей строк встановлюють виконавчий орган або статут ТОВ. Додатковий строк не може перевищувати 30 днів (п. 1 ст. 15 Закону про ТОВ).

Якщо учасник не внесе вкладу протягом наданого додаткового строку, виконавчий орган ТОВ має скликати загальні збори учасників, які ухвалюють одне з таких рішень:

  • виключити учасника ТОВ, який має заборгованість із внесення вкладу;
  • зменшити статутний капітал ТОВ на розмір неоплаченої частини частки учасника ТОВ;
  • перерозподілити неоплачену частку (частину частки) між іншими учасниками ТОВ без зміни розміру статутного капіталу і сплату такої заборгованості відповідними учасниками;
  • ліквідувати ТОВ (п. 2 ст. 15 Закону про ТОВ).

Увага: 7 місяців із дати державної реєстрації ТОВ — це максимальний строк для внесення учасниками своїх вкладів у статутний капітал з урахуванням додаткового строку.

Чи оподатковувати вклади до статутного капіталу ТОВ

 

ПДВ

 

 

Єдиний податок

 

 

Податок на прибуток

 

Як обліковувати формування ТОВ

У бухобліку інформацію про стан і рух статутного капіталу, а також внески до оголошеного, але ще не зареєстрованого статутного капіталу, узагальнюйте на рахунку 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал».

ТОВ відображає статутний капітал на субрахунку 401 «Статутний капітал». За кредитом цього субрахунку відображайте збільшення статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на субрахунку 401 має відповідати розміру статутного капіталу, що зафіксований в установчих документах ТОВ. Аналітичний облік статутного капіталу ведіть за видами капіталу за кожним засновником (учасником).

Неоплачений капітал обліковуйте на рахунку 46 «Неоплачений капітал». За дебетом цього рахунку відображайте заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу ТОВ, за кредитом — її погашення. Аналітичний облік також ведіть за кожним засновником (учасником) ТОВ.

Як відобразити в обліку операції з формування статутного капіталу, розглянемо на Прикладі 1.

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

 СКАЧАТИ ▶️

Збільшення статутного капіталу ТОВ бухгалтерський облік

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Чи показувати у фінзвітності збільшення статкапіталу ТОВ під час воєнного стану

Розглянемо ситуацію: ТОВ вирішило збільшити статутний капітал під час воєнного стану. Кошти від засновників надійшли на банківський рахунок підприємства. Проте держреєстратори тимчасово не вносять змін про збільшення капіталу до ЄДР. Чи можна показати у фінзвітності збільшення статутного капіталу, попри те що реєстраційних дій не провели?

ВІДПОВІДЬ ЕКСПЕРТА

Зменшення статутного капіталу ТОВ бухгалтерський облік

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Які процедура та облік виходу учасника з ТОВ

Якщо частка учасника ТОВ у статутному капіталі менша за 50%, він може вийти з ТОВ у будь-який момент без згоди інших учасників.

Заборонений вихід учасника з ТОВ, якщо після цього у ТОВ не залишиться жодного учасника.

Якщо частка учасника ТОВ у статутному капіталі перевищує 50%, на його вихід із ТОВ мають дати згоду інші учасники. Відповідне рішення вони можуть прийняти протягом одного місяця з дня, коли учасник подав заяву, якщо інший строк не передбачений у статуті. Учасника вважають таким, що вийшов із ТОВ, із дня державної реєстрації його виходу.

ТОВ має виплатити колишньому учасникові вартість його частки протягом одного року з дня, коли воно дізналося про вихід учасника. Вартість частки учасника визначайте на основі ринкової вартості сукупно всіх часток учасників ТОВ пропорційно до розміру частки такого учасника. Крім того, за погодженням із екс-учасником сплату грошових коштів можете замінити зобов’язанням передати інше майно (ст. 24 Закону про ТОВ).

Облік зменшення статутному капіталі у зв’язку з виходом учасника ТОВ розглянемо на прикладі.

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Тепер розглянемо, як відобразити в обліку ТОВ вихід учасника, який не вніс вкладу до статутного капіталу.

Статутний капітал ТОВ: як формують, поповнюють і зменшують

СКАЧАТИ ▶️

Попри те що наведені правила обов’язкові до виконання, стаття 24 Закону про ТОВ водночас дозволяє встановлювати у статуті ТОВ інші строк, порядок, розмір і спосіб проведення розрахунків з учасником, що виходить із ТОВ, а також порядок вибору суб’єкта оціночної діяльності.

Отже, учасники ТОВ зобов’язані повністю внести свій вклад протягом шести місяців із дати державної реєстрації ТОВ. Цей строк можна подовжити на 30 днів.

Якщо збільшуєте статутний капітал ТОВ за рахунок додаткових вкладів, номінальну вартість частки учасника ТОВ можете збільшити на суму в межах його додаткового вкладу. Якщо збільшуєте статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку, розміри часток учасників не змінюйте. Коли зменшуєте номінальну вартість часток усіх учасників, співвідношення номінальної вартості їхніх часток залишайте незмінним.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді