Як відобразити в бухгалтерському обліку донорську кров та її компоненти

З’ясуємо, як відображати в бухобліку отримання крові від донорів, її переробку на компоненти їх використання компонентів.

Як залучити до меддопомоги іноземців, інтернів, неатестованих медиків і студентів

Медзаклад використовує донорську кров для переливання пацієнтам, а також перероблює її на компоненти крові. Розгляньмо, як обліковувати кожен етап роботи з донорською кров’ю.

Облік забору крові

Кров, яку медзаклад отримав від добровольців-донорів безплатно варто оцінювати за справедливою вартістю (п. 12 НП(С)БО 9 «Запаси»). Справедливу вартість визначте на рівні собівартості придбання (додаток до НП(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»).

Щоб оцінювати вартість крові, наказом керівника медзакладу створіть комісію. Вартість крові комісія зазначає в акті. Щоб розрахувати вартість придбання, орієнтуйтеся на Порядок, затверджений постановою КМУ від 27.12.2006 № 1821 (даліПорядок № 1821). Витрати на забір крові включайте до первісної вартості безоплатно отриманої крові як витрати на доведення запасів до стану, придатного до використання із запланованою метою (п. 9 НП(С)БО 9).

На підставі медичної документації, що засвідчує забір крові, організуйте складський (кількісний) облік та складіть прибуткову накладну для потреб бухобліку. Форми медичної документації для операцій із кров’ю містить наказ МОЗ «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в закладах служби крові» від 07.07.2003 № 301.

Бухоблік отримання донорської крові

Приклад 1. Бухоблік отримання донорської крові

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Отриману безоплатно кров обліковуйте на субрахунку 201 «Сировина й матеріали» або 209 «Інші матеріали». На вартість забраного матеріалу збільшуйте дохід від безоплатно отриманих оборотних активів (п. 7 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Для ЗОЗ — платника ПДВ безплатно отримана кров не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки немає факту постачання товарів (п. 14.1.191 Податкового кодексу України; ПК).

Облік переробки крові на компоненти

Забрану кров ЗОЗ використовує під час трансфузії або переробки на компоненти крові. До компонентів включають складові крові, що їх виготовляють у різні способи:

  • еритроцити;
  • лейкоцити;
  • тромбоцити;
  • плазма.

Як відобразити в бухгалтерському обліку донорську кров та її компоненти

Переробку крові на компоненти власними силами обліковуйте на рахунку 23 «Виробництво». Організуйте облік на аналітичному рахунку 23 «Переробка донорської крові». Оприбутковуйте перероблену кров як готову продукцію за виробничою собівартістю на рахунку 26 «Готова продукція». Щоб визначити виробничу собівартість продукції, керуйтеся пунктом 11 НП(С)БО 16 «Витрати». Виробнича собівартість продукції включає:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

У наказі про облікову політику медзакладу передбачайте статті виробничих витрат і метод калькулювання собівартості. Складіть калькуляцію, щоб розрахувати собівартість готової продукції, за статтями:

  • сировина й матеріали;
  • заробітна плата;
  • відрахування ЄСВ;
  • амортизація основних засобів;
  • втрати від браку;
  • загальновиробничі витрати.

Оприбутковуйте компоненти крові у кількісному обліку та складайте прибуткову накладну у вартісному виразі.

Облік використання крові та компонентів крові

На підставі медичних документів, що показують потребу у крові та/або компонентах крові оформлюйте їх відпуск складським документом. У бухобліку списання на витрати використаних крові та/або її компонентів оформлюйте видатковою накладною. Оцінюйте використану продукцію за методом оцінки вибуття запасів (п. 16 НП(С)БО 9) на підставі наказу про облікову політику. Відпущену кров та/або компоненти крові для потреб роботи відділень включайте до витрат виробництва.

Вартість переданої крові та/або її компонентів іншим ЗОЗ включайте до інших операційних витрат (п. 20 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Бухоблік донорської крові

Приклад 2. Облік донорської крові

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Бухоблік переробки донорської крові

Приклад 3. Бухоблік переробки донорської крові

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді