Годинні тарифні ставки в агросекторі

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Годинні тарифні ставки на агропідприємстві застосовують як за погодинної, так і за відрядної форми оплати праці. Як аграріям у 2022 році обчислювати годинні тарифні ставки, розповість і покаже на прикладі експерт.

Роботу працівників агросектору зазвичай оплачують за погодинною або відрядною формою. Годинну тарифну ставку обчислюють на основі середньомісячної кількості годин за рік. Пояснимо на прикладі, як обчислити мінімальні годинні ставки та чому це потрібно зробити саме на початку року.

Роботу сільськогосподарських працівників зазвичай оплачують за тарифною системою оплати праці на підставі мінімальних гарантій, які передбачає Галузева угода. Цей документ оновили у 2020 році і нині він залишаться чинним.

Пояснимо, які наразі мінімальні годинні тарифні ставки діють та як розрахувати годинну тарифну ставку.

Камбек реєстрації ПН/РК

Коли застосовувати погодинну оплату праці в агросекторі

Погодинна оплата праці — це різновид почасової системи оплати праці. За погодинної оплати праці працівники обов’язково мають виконати місячну норму робочого часу. Погодинна оплата праці не дає підстав скорочувати нормальну тривалість робочого часу (п. 3 Постанови № 330). За такої системи оплати праці обліковим періодом зазвичай є місяць.

Погодинну оплату праці застосовують переважно для робіт за робітничими професіями. За такої системи зарплату обчислюйте на основі:

  • годинної тарифної ставки;
  • фактичної кількості відпрацьованих годин за місяць.
  • До понаднормових робіт залучайте працівників лише у випадках, передбачених ст. 62 КЗпП.

За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. (ч. 1 ст. 106 КЗпП).

Як обчислити мінімальну годинну тарифну ставку в агросекторі

Щоб визначити середньомісячну кількість робочих годин, візьміть фонд робочого часу на календарний рік за п’ятиденного робочого тижня з нормою тривалості робочого часу — 40 год на тиждень з однаковою тривалістю щоденної роботи. Цей показник використовують для обчислення мінімальної зарплати у погодинному розмірі в Законі про Держбюджет.

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні (пп. 2 п. 1 Постанови № 330).

Щоб обчислити годинні тарифні ставки для працівників агропідприємства, на яке поширюється Галузева угода, у 2022 році основні орієнтуйтеся на такі показники:

Годинні тарифні ставки в агросекторі 2022

Агропідприємства, на які не поширюється Галузева угода, теж можуть скористатися її положеннями. Для цього ухваліть відповідне рішення і погодьте його з профспілкою чи представниками трудового колективу.

Мінімальний розмір тарифної ставки робітника I розряду за повністю виконану норму робочого часу за нормальних умов праці — не нижче ніж 115% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 5.2 Галузевої угоди).

Протягом 2022 року прожитковий мінімум для працездатних осіб змінюватиметься тричі. Відповідно, змінюватиметься і мінімальній розмір тарифної ставки робітника I розряду для підприємств, на які поширюється Галузева угода:

Годинні тарифні ставки в агросекторі 2022

Розмір годинної тарифної ставки робітника 1-го розряду (при тижневій нормі — 40 год) для підприємств, на які поширюється Галузева угода, у 2022 році становитиме:

Годинні тарифні ставки в агросекторі

Місячні та годинні тарифні ставки для різних тарифних розрядів визначайте з урахуванням коефіцієнтів міжрозрядних співвідношень.

Годинні тарифні ставки для робітників агросектору на 2022 рік обчислимо на основі інформації із додатка 1 до Галузевої угоди (Таблиця). Спочатку визначимо тарифну ставку робітника I тарифного розряду для кожного виду робіт, а потім на основі міжрозрядних співвідношень — тарифні ставки для відповідних видів робіт для II, III, IV, V і VI тарифних розрядів.

Мінімальні гарантовані розміри годинних тарифних ставок та коефіцієнти міжрозрядних співвідношень окремих категорій робітників агросектору в 2022 році.

Мінімальні гарантовані розміри годинних тарифних ставок та коефіцієнти міжрозрядних співвідношень окремих категорій робітників агросектору в 2022 році

СКАЧАТИ ▶️

Чинна редакція Галузевої угоди, на відміну від попередньої, не визначає груп підприємств для оплати праці трактористів-машиністів залежно від регіону.

Отже, годинну тарифну ставку залежно від розряду для тарифікації робіт і кваліфікації застосовуйте, коли оплачуєте працю погодинно та визначаєте відрядні розцінки.

Як документувати погодинну оплату праці в агросекторі

Розмір мінімальних ставок (окладів), міжпосадові та міжрозрядні співвідношення встановлюйте у колдоговорах і положеннях про оплату праці, а розміри тарифних ставок (окладів) — у штатному розписі.

Чи зазначати у штатному розписі місячні оклади (тарифні ставки) або годинну тарифну ставку для погодинної оплати? Місячну тарифну ставку (оклад) залежно від кваліфікації робітника і тарифного розряду закріпіть у штатному розписі, а годинні тарифні ставки зазначте довідково. Чому так?

Який гарантований розмір мінзарплати за погодинної оплати на агропідприємстві

За погодинної оплати праці застосовуйте мінзарплату у погодинному розмірі (ч. 6 ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР). Пояснимо на Прикладі.

ПРИКЛАД. Розрахунок заробітної плати робітника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

При погодинній оплаті підприємство має дотримувати мінімальної зарплати у погодинному розмірі, яка з січня по вересень 2022 року становить 39,26 грн, а з жовтня по грудень — 40,46 грн.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді