Відсторонення від роботи невакцинованих працівників із 9 грудня

UA RU
Перелік організацій, працівники яких зобов’язані вакцинуватися МОЗ знову розширило і затвердило Наказом від 04.10.2021 № 2153. Зміни запрацюють з 09.12.2021 року. Якщо станеться так, що ваше підприємство опиниться в ньому, маєте підготуватися до відсторонення невакцинованих працівників. Впоратися з цим завданням допоможуть алгоритм і зразки заповнення, що підготували наші експерти.

Ваше підприємство в списку організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації? Перевірте, хто з працівників вакцинований, а хто ні. Тих, що не вакциновані доведеться відсторонити від роботи. Вимогу відсторонення невакцинованих працівників від роботи містить п. 19 постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 20.10.2021 № 1096.

Нехтування вищевказаних вимог призведе до штрафу розміром до 170 000 грн, який отримає керівник підприємства. Готові аргументи для директора, якщо той не захоче відстороняти працівників допоможуть уберегти ваше підприємство від покарання.

Вакцинація від COVID-19: добровільна чи обов’язкова

Загалом вакцинація від COVID-19 добровільна. Однак наразі є перелік організацій, працівники яких повинні вакцинуватися. Як ми раніше вказували, такий перелік затвердив МОЗ наказом «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153 (далі ― Наказ № 2153).

Спершу за Наказом 2153 обов’язковою вакцинація з 08.11.2021 року стала для працівників ЦОВВ, місцевих адміністрацій, закладів освіти та наукових установ.

А уже з 09.12.2021 року обов’язковою стала вакцинація для підприємств, вказаних у таблиці далі.

Для кого вакцинація від ковіду обов'язкова

ПЕРЕГЛЯНУТИ ⏩

Відсторонення невакцинованого працівника від роботи: підстави і порядок оформлення

Спершу роботодавцю варто попросити у працівника документ про вакцинацію або довідку про абсолютні протипоказання проти щеплення. Якщо працівник не надає один із документів, роботодавець має пояснити працівнику, що його доведеться відсторонити від роботи.

Відсторонення від роботи КЗпП

Наразі до Держпраці звертається багато громадян з приводу правомірності їх відсторонення від роботи без збереження зарплати через відмову або ухилення від вакцинації від COVID-19.

В одному зі своїх роз’яснень фахівці Держпраці ще раз наголосили, що відсторонення від роботи працівників через їх відмову або ухилення вакцинації на час до усунення причин відсторонення ― правомірне та відповідає вимогам чинного законодавства про працю.

Однак не забувайте, що якщо працівник відмовляється від вакцинації, його звільнення з ініціативи роботодавця буде неправомірним.

Роботодавцю відповісти на запитання працівників щодо законності відсторонення допоможе ст. 46 КЗпП.

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників із 9 грудня

Відсторонення невакцинованих працівників: зразки документів

Повідомлення працівнику про обов’язкове щеплення проти COVID-19

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⤵️

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників із 8 листопада

Наказ про відсторонення від роботи невакцинованого працівника

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⤵️

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників із 8 листопада

Відсторонений від роботи невакцинований працівник вакцинувався: як допустити до роботи

Наказ про допуск до роботи вакцинованого працівника

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⤵️

Відсторонення від роботи невакцинованих працівників із 8 листопада

Штраф за невідсторонення від роботи невакцинованого працівника з 9 грудня 2021 року

Якщо ваше підприємство наявне в Наказі № 2153 і ви допустите до роботи невакцинованого працівника керівник підприємства, нестиме адміністративну або кримінальну відповідальність.

⚡️ АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

⚡️ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді