Як відбувається викуп фермерських земель

Автор
адвокат, керуюча Адвокатським бюро «Висіцької «ВІВ Лігал», Київ
У статті юрист роз’яснить питання викупу землі фермерського господарства. Дізнайтеся, хто та за яких умов може викупити такі землі і які документи для цього знадобляться.

Як розпочати експортувати власну сільгосппродукцію⏩

Хто може викупити землі фермерського господарства

Спробу врегулювати питання прав, які особи могли набувати за попереднім законодавством, однак не мають права набувати наразі, зробив Закон від 31.03.2020 № 552-IX (далі ― Закон № 552).

Йдеться про належне громадянам право на постійне користування, право довічного успадкованого володіння земділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського чи фермерського господарства. Також до цієї категорії віднесли орендарів, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року. Ці правила згідно із Законом № 552 містить п. 6-1 розділу Х ЗКУ.

Утім, така спроба не охоплювала спадкоємців фізосіб — постійних (довічних) землекористувачів, яким земельні ділянки надавали для ведення фермерського господарства. Спираючись на судову практику, бачимо, що саме спадкоємці фермерів наразі не можуть переоформити на себе речове право постійного користування/довічного успадкованого володіння землею, яке має спадкуватися.

Розуміючи це, законодавці доповнили Законом від 28.04.2021 № 1423-IX п. 6-1 розділу Х ЗКУ нормою такого змісту:

Як відбувається викуп фермерських земель

Отже, законодавці визначили виключний перелік осіб, які мають право викупити земельні ділянки державної і комунальної власності, призначені для ведення селянського (фермерського) господарства, що надавали їм на праві постійного користування чи праві довічного успадкованого володіння. Це винятково громадяни України:

  • яким надавали ділянки у постійне користування чи довічне успадковане володіння;
  • спадкоємці таких осіб. Виняток — коли земельні ділянки передавали у власність чи користування фізичним або юридичним особам. Якщо спадкоємців декілька, земельну ділянку вони придбавали у спільну часткову власність, де частки кожного зі спадкоємців у праві власності є рівними;
  • орендарі, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року.

Тож фермерське господарство як юрособа не має права викупити земельну ділянку, яку надавали його засновнику (члену) на праві постійного користування чи праві довічного успадкованого володіння.

Які умови викупу землі фермерського господарства

ДІЗНАТИСЯ ⤵️

Як відбувається викуп фермерських земель

Які документи подати для викупу землі фермерського господарства

ДІЗНАТИСЯ ⤵️

Як відбувається викуп фермерських земель


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді