Генератор для безперервної роботи медзакладу: обліково-податкові особливості

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
У період війни особливої критичності набуває питання безперебійної роботи медзакладів. Адже ЗОЗ зможе продовжувати надавати допомогу, якщо заздалегідь подбає про забезпечення електропостачання в умовах знеструмлення. Найоптимальніше рішення для зазначеної проблеми ― генератор. Його медзаклад може придбати самотужки або ж отримати в якості допомоги. Поради експерта допоможуть бухгалтеру ЗОЗ облікувати генератор.

Новий порядок отримання та обліку гуманітарної допомоги для КНП

Облік та забезпечення пальним генератора медзакладу

Через удари росії по енергосистемі України медзакладам варто мати в арсеналі потужні генератори, щоб забезпечувати безперервну медичну допомогу пацієнтам.

Закупити генератори можна за рахунок коштів від НСЗУ, надходжень за платні послуги, благодійної допомоги, фінансування з бюджету. Генератори також передають МОЗ, міжнародні організації та благодійні фонди як благодійну або гуманітарну допомогу.

Маємо для вас готові рішення, як облікувати придбання й безоплатне надходження генераторів, розрахувати запас пального, організувати його зберігання, облікувати й списати пальне.

oblikovo-podatkovi_instruktsii_shchodo_heneratoriv_i_palnoho.png

ОТРИМАТИ ПОРАДИ ЕКСПЕРТА ⏩

Очікуваний строк експлуатації дизель-генераторів зазвичай перевищує один рік. За цим критерієм вони потрапляють до основних засобів (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»). Але ще є вартісний критерій, який підприємства визначають самостійно (п. 5 НП(С)БО 7).

Увага: якщо вартість дизель-генератора не перевищує межу для ОЗ, обліковуйте його у складі малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА). Якщо перевищує — у складі ОЗ.

Приватні ЗОЗ, платники податку на прибуток, мають зважати на «податкову» вартісну межу для ОЗ — 20 000 грн (пп. 14.1.138 ПКУ).

Первісну вартість дизель-генератора обліковуйте на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Як обліковувати амортизацію генератора для медзакладу

Амортизацію дизель-генератора нараховуйте щомісяця за методом, який визначили в обліковій політиці. Нарахування починайте з місяця, наступного за місяцем, у якому ввели актив в експлуатацію (п. 29 НП(С)БО 7). Суму нарахованої амортизації відображайте збільшенням суми витрат і зносу (п. 30 НП(С)БО 7).

Рахунок для обліку витрат від амортизації дизель-генератора залежить від напряму його використання:

  • медичні послуги — 23 «Виробництво» або 91 «Загальновиробничі витрати»;
  • забезпечення діяльності адміністративних приміщень — 92 «Адміністративні витрати»;
  • тимчасово не використовуєте через вимушений простій — 949 «Інші операційні витрати».

Як обліковувати надходження генератора для медзакладу

Розглянемо облік для варіантів:

  1. медзаклад придбав дизель-генератор —
    • із власних коштів;
    • за рахунок цільового фінансування;
  1. інші кошти, які медзаклад заробив, наприклад від орендарів.

Облік придбання дизель-генератора медзакладом із власних коштів

image48

ПРИКЛАД У «ГОЛОВБУХ: МЕДИЦИНА»⏩

Облік придбання дизель-генератора медзакладом за рахунок цільового фінансування

image26

ПРИКЛАД У «ГОЛОВБУХ: МЕДИЦИНА»⏩

Облік безоплатного отримання медзакладом дизель-генератора

image70

ПРИКЛАД У «ГОЛОВБУХ: МЕДИЦИНА»⏩

Чи нормувати медзакладу витрати дизпалива для генератора

Не існує законодавчих актів, які зобов’язували б розробити нормативи витрачання палива для генератора. Але медзаклад може зробити це з власної ініціативи. Адже від того, чи доведете податківцям господарське використання дизпалива, залежить, чи не донарахують вони ПДВ через негоспвикористання та ПДФО з військовим збором на додаткове благо для працівників. До того ж, якщо розробите нормативи, додатково убезпечите неприбутковий статус. Тож до наказу про затвердження норм списання пального рекомендуємо включити пункт:

Встановити норму витрати дизпалива — 273 г/кВт·год; мастильних матеріалів — 2,2 г/кВт·год для дизель-генератора Dalgakiran DJ138BD згідно з паспортом за номінальної потужності генератора — 100 кВт.

Фактичне витрачання підтвердить, наприклад, картка списання дизельного палива. Можете складати зведений первинний документ, скажімо, на тиждень чи місяць.

Чи сплачувати медзакладу екологічний податок за використання генератора

Податківці відносять генератори до стаціонарних джерел забруднення (ЗІР, категорія 117.06). В ІПК ДФС від 21.06.2018 № 2768/6/99-99-12-02-03-15/ІПК вони наполягають, що за обсяги шкідливих викидів в атмосферне повітря внаслідок спалювання дизпалива генератором необхідно сплачувати екоподаток (пп. 242.1.1 ПК). Обсяги викидів забруднюючих речовин визначайте за паспортом на генератор.

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді