На декретну відпустку потрібен наказ

Лист Мінсоцполітики від 28.02.2019 № 228/0/206-19

Разом з листком непрацездатності жінка має подати заяву про надання відпустки по вагітності і пологах, а роботодавець — видати наказ. Мінсоцполітики зауважило, що це не право, а обов’язок роботодавця.

Декретна відпустка 2019

Саме такого порядку оформлення декретної відпустки рекомендує дотримуватися Мінсоцполітики. Хоча він і не передбачений Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. Такий порядок дій допоможе уникнути помилок у розрахунку дати початку декретної відпустки. Позаяк жінка може скористатися правом на відпустку не з тієї дати, що зазначена у лікарняному, а пізніше.

На підставі наказу кадрова служба робить відмітки в особовій картці працівниці. А бухгалтерія — розраховує допомогу по вагітності та пологах, що є компенсацією заробітної плати (доходу) за період такої відпустки.

Тож наказ про надання відпустки по вагітності і пологах складайте обов’язково. Це дасть змогу правильно вести облік робочого часу та без помилок нарахувати зарплату й допомогу.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
66153

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7608

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
188673

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді