Компенсація за невикористану відпустку не є мінімальною державною гарантією в оплаті праці

Під час інспекційного відвідування встановили, що в період роботи з 23.07.2018 по 15.08.2018 працівникові не надавали відпустки. Через це виникло право на компенсацію за невикористану відпустку під час звільнення за 25 календарних днів. Однак компенсацію за невикористану відпустку під час звільнення не виплатили.

Калькулятор днів щорічної відпустки

За це порушення Держпраці наклало на підприємстві штраф у розмірі 37 230 грн за як порушення мінімальної державної гарантії в оплаті праці (абз. 4 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Суд першої інстанції підтримав позицію Держпрації.

Підприємство подало апеляцію і не прогадало! Апеляційний суд погодився, що грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки не належить до мінімальних державних гарантій, не є нормою чи гарантією в оплаті праці, що передбачена КЗпП і статтею 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР. Тож підстав для штрафу немає.

Постанова Другого апеляційного адміністративного суду від 16.04.2019 справа № 440/3821/18


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
67503

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7706

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
189384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді