Відтепер фіктивність фінансових операцій суб’єктів господарювання також під контролем банків

Національний банк України постановою від 18.04.2019 № 62 затвердив зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні.

СКАЧАТИ БЛАНК Прибуткового касового ордера 2019

Змінами передбачено, що банк має вживати заходів для вивчення клієнтів-суб'єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності. Зокрема, з урахуванням ризик-орієнюваного підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки.

Починаючи з 3 червня для того, щоб отримати готівку в банку, суб’єкту господарювання слід надавати підтверджуючі документи.

Такими документами можуть бути:

  • закупівельний акт (закупівельна відомість);
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних
  • осіб, і сум утриманого з них податку;
  • відомість на виплату готівки;
  • наказ про відрядження;
  • кошторис витрат;
  • кредитний договір;
  • договір поставки;
  • договір транспортування;
  • договір зберігання;
  • інші звітні документи.

Отже, банками вживатимуться заходи по вивченню клієнтів - суб’єктів господарювання, з метою спростування або підтвердження підозри щодо здійснення ними нелегальних операцій.

Згаданою Постановою також унормовано застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства (зокрема, Закону "Про електронні довірчі послуги").

Постанова набирає чинності з 3 червня 2019 року.

 

За матеріалами ОВПП ДФС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
14689

Камеральні перевірки: строки, штрафи та заперечення результатів

Камеральних перевірок ніхто не може уникнути. Якщо з вашою звітністю будуть проблеми, отримаєте акт від податкової, а за ним і податкове повідомлення-рішення. Консультація допоможе розібратися, як штрафують і чи можна подати заперечення до акта перевірки
14923

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
72901

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді