У першому читанні прийнято Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію»

Верховна рада прийняла за основу Проект Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» від 25.06.2018 №6527-д, який передбачає нову редакцію Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію».

Проектом, окрема, визначено право відмовитися від жорсткого поділу сільгоспкооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі. Члени (засновники) такого кооперативу самостійно обиратимуть види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний.

За новою редакцією діючі сільгоспкооперативи, за їх бажанням, можуть продовжувати свою діяльність в умовах та з особливостями, які фактично ідентичні тим, за яких вони були утворені.

Також передбачено можливість:

  • утворювати сільгоспкооператив, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержання прибутку (з поширенням на нього обмежень щодо виду діяльності, операцій з не членами та переходу права власності, які сьогодні існують для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів).
  • утворення і діяльності сільгоспкооперативних об’єднань — так званих кооперативів другого рівня, які є поширеними у світі.

Офіційний сайт ВРУ

Ліквідуємо сільськогосподарський виробничий кооператив

У першому читанні прийнято Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію»
Олена Озерова,експерт Експертус Головбух
Сільськогосподарський виробничий кооператив ліквідується. Учасникам планують передати основні засоби. Як оформити в обліку таку передачу? Чи вважати таке передання продажем та чи оподатковувати податком на додану вартість?


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників сільгосппідприємств: як скористатися

Мобілізація та дефіцит кадрів змушують агросектор шукати шляхи, щоб забронювати працівників. Один із них — отримати сільгосппідприємству статус критично важливого підприємства. Як це зробити та які подальші кроки в порядку броні працівників сільського господарства, розповість експерт
78

Форма № 20-ОПП під час придбання, продажу, оренди земельної ділянки

Платники мусять повідомляти податківцям про всі об’єкти оподаткування чи пов'язані з оподаткуванням за формою № 20-ОПП. Зокрема, про земельні ділянки. У статті — основні правила, за якими слід подавати цю форму платникам, які провадять операції із земельними ділянками, а також приклади її заповнення у різних ситуаціях
6184

Як членам фермерського господарства сплачувати ЄСВ

Члени фермерського господарства, якщо вони не підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками ЄСВ. Чи потрібно їм самостійно ставати на облік і чи сплачує ЄСВ голова фермерського господарства, розкаже експерт
6313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді