У декларації з ПДВ показали обсяги постачання за правильною і не правильною ПН: як виправити

Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Підприємство зареєструвало в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкову накладну (далі — ПН) у верхній лівій частині якої у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» було помилково вказано тип причини 08.

Щоб виправити помилку, було складено та зареєстровано в ЄРПН правильну ПН. У податковій декларації з ПДВ 2019, показали обсяги постачання, зазначені у обох таких ПН.

Контролери пояснили: обсяги постачання, зазначені у ПН, складеній без факту здійснення господарської операції/зайво складеній за операцією, не відображають у декларації з ПДВ.

Якщо платник самостійно виявив помилку у раніше поданій ним декларації з ПДВ, він має скласти уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому допущено таку помилку (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Податкового кодексу України) та виправити неправильно відображені показники.

Крім того, якщо склали зайву ПН та зареєстрували її в ЄРПН, щоб виправити помилку, потрібно скласти розрахунок коригування (РК) до цієї ПН.

Особливості складання РК до ПН зареєстрованих в ЄРПН у разі реєстрації двох і більше ПН на одну і ту ж операцію (зайво складених податкових накладних) визначено пунктом 24 Порядку складання податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, затвердженого наказом Мінфін від 31.12.2015 № 1307.

Також податківці радять використовувати у своїй діяльності загальні роз'яснення щодо особливостей складання та реєстрації в ЄРПН ПН та РК до них, що викладені в листі ДФС від 27.11.2018 № 36942/7/99-99-15-03-02-17.

Лист ДФС від 22.05.2019 № 2312/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Сім правил виправлення помилок у ПДВ-звітності

У декларації з ПДВ показали обсяги постачання за правильною і не правильною ПН: як виправити
Наталія Товченик,експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Якщо знайшли помилку у звітності з ПДВ, ліпше виправте її до граничного строку подання декларації. Замініть її на звітну нову із правильними показниками.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок в декларації з ПДВ

У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати
108718

Податкова декларація з ПДВ 2024

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
178954

Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок
520

Заповнення додатку 6 до декларації з ПДВ

Що таке додаток 6 до декларації з ПДВ? У Додатку 6 наводьте розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях. Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 6 до декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, внесених до форм ПДВ-звітності
513

Додаток 5 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

Додаток 5 до декларації ПДВ потрібно подавати для відображення звільнених від ПДВ операцій. Покроково розберемо заповнення Додатка 5 до декларації з ПДВ, допоможемо заповнити додаток з першого разу та без помилок
2388

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді