Шведський стіл для працівників: ДФС продовжує наполягати на оподаткуванні

Судовою практикою підтверджено: «кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачує (надає) роботодавець (податковий агент) платникам податків (працівникам такого податкового агента) для їх забезпечення додатковими соціальними гарантіями, компенсаціями та пільгами в силу укладеного колективного договору, а також включення роботодавцем витрат на таке надання до складу собівартості реалізованих послуг, не є додатковим благом та не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких платників податку».

Однак податківці зауважили: хоч доходи, одержані платником податків у вигляді «громадського харчування», «харчування за принципом «шведського столу» не відносять до додаткового блага, відповідно до підпункту 164.2.17 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). це не дає підстав вважати такі доходи звільненими від ПДФ і військовим збором. Зазначене лише вказує на те, що вказані доходи не є додатковим благом.

Контролери такі доходи визначають як інші доходи і включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

І те що підприємство зазначає, що неможливо персоніфікувати отриманий дохід не є підставою для звільнення працівника від сплати податків та зборів.

ДФС наполягає: є об'єктом оподаткування ПДФО і військовим збором та базою нарахування ЄСВ дохід у вигляді вартості харчування («громадське харчування», «харчуванням за принципом «шведський стіл»), яким роботодавець забезпечує виключно працівників підприємства і продукти харчування, що закуповує підприємство відповідно до кількості працівників.

Аналогічна позиція була викладена у рішенні Харківського окружного адміністративного суду від 07.05.2018 у справі № 820/764/18.

Таку ж позицію контролери зазначали в іншому своєму листі від 05.09.2018 № 3853/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Лист ДФС від 03.06.2019 № 2535/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Як і працівника нагодувати, і податків не платити

Шведський стіл для працівників: ДФС продовжує наполягати на оподаткуванні
Ірина Петрусенко,експерт Експертус Головбух
► у якій формі ліпше організувати харчування працівників ►чи оподатковувати вартість харчування ► облік витрат на харчування у вигляді шведського столу

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
22337

Податкова знижка: як отримати та звітувати

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
72072

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79960

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді