Підтвердні документи мають розкривати суть операцій

Суди всіх інстанцій підтримали рішення податківців щодо неправомірності формування ФОП податкового кредиту з ПДВ за взаємовідносинами із контрагентами та збільшення ФОПу суми грошового зобов’язання з ПДВ. Адже ФОП під час перевірки та впродовж розгляду судами справи надав первинні документи, які не підтверджують реальність операцій, що зумовили зміни в структурі активів, зобов’язань та власного капіталу ФОП.

ФОП стверджував, що реальність операцій за договорами із контрагентами підтверджують акти здачі-прийняття виконаних робіт.

Акт виконаних робіт БЛАНК

Але на думку судів, підписані за спірними операціями акти здачі-прийняття виконаних робіт не дають можливість встановити місце їх виконання, обсяги та кількість, що не узгоджується із вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV. Як наслідок, це унеможливлює встановлення дійсного змісту господарських операцій.

Названі документи можуть свідчити про наявність господарських операцій, які за формою (зовнішнім вираженням) можуть підпадати під визначення реальних і таких, що зумовлюють зміни в структурі активів, зобов’язань та власного капіталу суб’єкта господарювання.

Разом з тим потрібно, щоб ці документи підтверджували і розкривали суть, внутрішню сторону господарських операцій, їх справжність, економічну вигоду (виправданість, ризик) і ділову мету. В іншому випадку первинні документи не можна вважати юридично значимими документами для цілей формування даних бухгалтерського та, відповідно, податкового обліку.

Постанова ВС від 03.06.2019 № 821/1705/15-а


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий кредит з ПДВ 2024: відображаємо в обліку

Податковий кредит з ПДВ завжди був об’єктом прискіпливої уваги з боку податківців, так як впливає на обсяг податку сплаченого до бюджету. Сьогодні в консультації про право на податковий кредит з ПДВ, правила його обліку, податковий кредит з ПДВ проводки і приклади
154812

Ризики невизнання податкового кредиту

Первинні документи від постачальника надходять із запізненням у наступному звітному періоді. Причому виникає невідповідність між датами проведення податкових накладних та акта надання послуг. З’ясуємо, чи існують у такому разі ризики невизнання витрат та податкового кредиту з ПДВ
1121

Податковий борг: чим ризикує покупець, постачальник якого його має

Постачальник має податковий борг , за даними податківців, і його майно перебуває у податковій заставі. Розглянемо, чи зашкодять підприємству-покупцеві тимчасові фінансові проблеми постачальника.
2523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді