Як заповнити реквізити «Код банку» та «Рахунок» під час переказу коштів

Теми:

З 05.08.2019 нові рахунки банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN. А з 01.11.2019 всі перекази проводитимуть лише з використанням IBAN.


Як заповнити реквізити «Код банку» та «Рахунок» під час переказу коштів

Рахунки за стандартом IBAN матимуть 29 літерно-цифрові символи:

  • код України — UA-2 літери;
  • контрольний розряд — 2 цифри;
  • код банку — 6 цифр;
  • рахунок — довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31.10.2019 — від 5 до 14 символів, з 01.11.2019 — від 5 до 19 символів).

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати :

  • як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача);
  • так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN.

Якщо зазначаєте номер рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN, то у реквізиті «Код банку платника/отримувача» позначте нуль.

Банк платника має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача:

  • за парою реквізитів («Код банку» та «Рахунок», якщо рахунку не присвоїли стандарт IBAN або платник не знає рахунок отримувача за стандартом IBAN);
  • або за стандартом IBAN.

Варіація заповнення реквізитів, що обрав платник, не може бути підставою для повернення документа на переказ коштів без виконання або не зарахування коштів на рахунок клієнта.

Система електронних платежів у період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

За матеріалами НБУ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Грошові кошти та валютні операції. База бухпроведень

В одному місці редакція системи «Експертус Головбух» зібрала для вас найпоширеніші бухгалтерські проведення по грошовим коштам та валютним операціям: готівці, безготівковим розрахункам, іноземній валюті та курсовим різницям. Більше проведень знайдете у рубрикаторі або через пошуковий рядок
134

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
72912

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
48588

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
62593

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
24154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді