Законопроект про гнучкі форми роботи: думка Федерації профспілок

25.06.2019 Мінсоцполітики оприлюднило проект закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гнучких форм організації праці)».

Законопроект передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю України законодавче регулювання альтернативних форм організації праці:

  • гнучкий режим робочого часу,
  • дистанційна (надомна) робота,
  • самостійне планування робочого часу.

Чи пропонує законопроект щось кардинально нове?

Відповідно до документу, гнучкий режим робочого часу (ГРРЧ) можна встановлювати за погодженням між роботодавцем та працівником на визначений строк чи безстроково при прийнятті на роботу або згодом.

За дотримання встановленої норми робочого часу він може передбачати:

  • фіксований час, коли працівник має бути на робочому місці;
  • змінний час, коли працівник самостійно визначає момент початку та закінчення роботи;
  • час перерви для відпочинку і харчування, який запропонували не обмежувати двома годинами.

Проект передбачає, що ГРРЧ не застосовують на підприємствах, які діють безперервно, за багатозмінної організації роботи та коли обов’язки працівника потребують його присутності у визначені години. ГРРЧ не вимагає змін у нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівника.

На думку ФПУ, чинне законодавство і зараз передбачає можливість запроваджувати ГРРЧ. Зокрема, у 2006 році Міністерство праці та соціальної політики затвердило «Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму праці».

Положення законопроекту частково повторюють ці рекомендації. Разом з тим, законопроект передбачає, що певні категорії працівників матимуть переважне право на виконання роботи із застосуванням ГРРЧ.

За матеріалами ФПУ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8789

Продовження воєнного стану і мобілізації: що треба знати бухгалтеру

Війна триває, тому воєнний стан продовжено до 9 листопада 2024 року. Разом з ним триватиме й мобілізація. Про особливості в роботі, які очікують на бухгалтера через продовження воєнного стану і мобілізації, ― в коментарі експерта
6835

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів: зразок

Хто сплачує збір за місця для паркування транспортних засобів, як розрахувати збір за місця для паркування транспортних засобів та його розмір, терміни декларування та сплати збору, розрахунок суми податкової пільги зі збору за місця для паркування, порядок заповнення декларації збору за місця для паркування зі зразками заповнення – у консультації
740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді