А ви доведіть! Контролюючий орган має довести правомірність прийнятого рішення

ОГЛЯД СУДОВОЇ ПРАКТИКИ. Підтвердні документи

Первинні документи, виписані від імені платника податку — постачальника товарів (послуг) особою, яка не уповноважена здійснювати господарську діяльність, не мають значення звітного податкового документу як підстави для декларування платником податків — покупцем товарів (послуг) суми податкового кредиту та витрат відповідних податкових періодів.

Такого висновку дійшов Верховний суд України (ВС), не погодившись із висновками судів попередніх інстанцій щодо правомірності формування сум податкового кредиту за податковими накладними, виписаними від імені постачальника. ВС взяв до уваги доводи податківців:

  • про неможливість встановлення фактичного походження товару по ланцюгу поставки;
  • відсутність у цього постачальника основних засобів та трудових ресурсів, необхідних для здійснення поставки,

Як наслідок ВС визнав правомірним податкове повідомлення-рішення у частині збільшення суми податкового зобов`язання з ПДВ за операціями, що не мали реального характеру.

Ще ВС по цій справі зазначив: презумпція добросовісності платника податків означає, що подані платником контролюючому органу документи податкової звітності є дійсними, повно та об`єктивно відтворюють господарські операції, що є об`єктом оподаткування та/або фінансові показники яких впливають на податковий обов`язок платника податків, якщо інше не буде доведено контролюючим органом.

Контролюючий орган зобов’язаний довести правомірність прийнятого рішення.

У разі надання контролюючим органом доказів, які спростовують дійсність чи повноту даних поданої платником податків податкової звітності, платник податків повинен довести наявність законних підстав, для врахування задекларованих в податковому обліку даних при визначені суми його податкового обов`язку.

Постанова ВСУ від 18.06.2019 у справі №804/1606/17


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий кредит з ПДВ 2024: відображаємо в обліку

Податковий кредит з ПДВ завжди був об’єктом прискіпливої уваги з боку податківців, так як впливає на обсяг податку сплаченого до бюджету. Сьогодні в консультації про право на податковий кредит з ПДВ, правила його обліку, податковий кредит з ПДВ проводки і приклади
154812

Ризики невизнання податкового кредиту

Первинні документи від постачальника надходять із запізненням у наступному звітному періоді. Причому виникає невідповідність між датами проведення податкових накладних та акта надання послуг. З’ясуємо, чи існують у такому разі ризики невизнання витрат та податкового кредиту з ПДВ
1121

Податковий борг: чим ризикує покупець, постачальник якого його має

Постачальник має податковий борг , за даними податківців, і його майно перебуває у податковій заставі. Розглянемо, чи зашкодять підприємству-покупцеві тимчасові фінансові проблеми постачальника.
2523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді