Нестача запасів та МШП у межах норм природного убутку
Держпродспоживслужба повідомила, що наказом Мінагрополітики України від 12.06.2019 № 316 затверджені
- Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
- Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах
Природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок:
- біологічних чинників, пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому;
- механічних чинників — розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна.
Наказ встановлює єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат.
Оскільки Податковий кодекс України не передбачає самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природних втрат зерна, дані норми дозволяють без затрат працювати зерновим складам і зернопереробним підприємствам на базі чинних програм бухобліку та автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування роботи цих підприємств.
Це дозволить вести належний і коректний облік та формувати операції із зерном та продуктами його переробки за зернових складах та зернопереробних підприємствах.
За матеріалами Держпродспоживслужби