Туроператор і турагент: що з ПДВ

Як заповнювати та коли подавати ПДВ-звітність: пам’ятка бухгалтеру

Туроператором може бути тільки юридична особа, для якої виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг. При чому діяльність туроператора підлягає обов’язковому ліцензуванню.

Базою оподаткування ПДВ у туроператора, незалежно від виду туризму (внутрішній, в’їзний, виїзний), є сума винагороди, яку розраховують наступним чином:

вартість поставленої туристичної послуги (-) витрати на придбання (створення) туристичної послуги

Тому в декларації з ПДВ туроператор вказує в рядку 1.1 тільки суму винагороди.

Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у туроператора є дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання туристичної послуги.

Тобто правило першої події в даному випадку не працює. А передплата, отримана від туриста, не призводить до виникнення податкових зобов’язань у туроператора. Податкові зобов’язання він нараховує на дату завершення туру, яку фіксують в договорі з туристом.

Для відображення податкового кредиту у туроператора встановлені особливі правила:

  • суми податку, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, які включають у вартість туристичної послуги, не відносять до податкового кредиту та не включають до бази оподаткування туристичного оператора;
  • суми податку, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, які не включають у вартість туристичного продукту (туристичної послуги), включають до податкового кредиту. При цьому датою виникнення права на податковий кредит при придбанні товарів/послуг, які не включають у вартість туристичної послуги, є дата отримання товарів/послуг, підтверджена податковою накладною.

Туристичними агентами (далі — турагентами) можуть бути юрособи та ФОП, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг. При цьому діяльність туроператора ліцензуванню не підлягає.

Базою оподаткування для операцій, які здійснюються туристичним агентом, є винагорода, яку нараховують (виплачують) туристичні оператори, іншими постачальники послуг на користь такого туристичного агента. У тому числі за рахунок коштів, отриманих останнім від споживача туристичної послуги (туриста).

Податкові зобов’язання нараховують у загальному порядку — за правилом першої події. Турагент складає податкову накладну, реєструє її в Єдиному реєстрі податкових накладних та передає туроператору або іншим постачальникам послуг.

Податковий кредит у турагента залежить від мети придбання товарів (послуг), а саме:

  • не відносять до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, вартість яких включають до вартості туристичної послуги;
  • включають до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) при придбанні товарів/послуг, вартість яких не включають до вартості туристичної послуги. При цьому датою виникнення права на податковий кредит є дата першої події відповідно до пункту 198.2 Податкового кодексу України (далі — ПК). Оскільки особлива дата відображення податкового кредиту, яка встановлена пунктом 207.6 ПК, передбачена лише для туроператорів.

За матеріалами ОВПП ДФС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий кредит з ПДВ 2024: відображаємо в обліку

Податковий кредит з ПДВ завжди був об’єктом прискіпливої уваги з боку податківців, так як впливає на обсяг податку сплаченого до бюджету. Сьогодні в консультації про право на податковий кредит з ПДВ, правила його обліку, податковий кредит з ПДВ проводки і приклади
154826

Ризики невизнання податкового кредиту

Первинні документи від постачальника надходять із запізненням у наступному звітному періоді. Причому виникає невідповідність між датами проведення податкових накладних та акта надання послуг. З’ясуємо, чи існують у такому разі ризики невизнання витрат та податкового кредиту з ПДВ
1121

Податковий борг: чим ризикує покупець, постачальник якого його має

Постачальник має податковий борг , за даними податківців, і його майно перебуває у податковій заставі. Розглянемо, чи зашкодять підприємству-покупцеві тимчасові фінансові проблеми постачальника.
2523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді