НБУ не планує обмежувати ФОП у використанні власних коштів

UA RU

Новий порядок відкриття рахунків

НБУ виправдовується: поширена у ЗМІ інформація про плани Нацбанку є некоректною інтерпретацію норм, що містить проект змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів.

Чинні вимоги Інструкції вже й без того передбачають, що фізособа, яка провадить підприємницьку/незалежну професійну діяльність, має відкрити у банку окремі рахунки — для підприємницької/незалежної професійної діяльності і для власних потреб. Тобто й сьогодні ФОП може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для підприємницької діяльності.

Тому норма проекту, на яку посилаються ЗМІ, має технічний уточнювальний характер і по суті нічого не змінює для ФОП.

Для чого знадобилося таке уточнення? Податковий кодекс України зобов’язує банки надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунку платника податків — фізичної особи — підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, до органу державної податкової служби, в якому платник податків стоїть на обліку. Зазначена норма передбачає, що необхідно надавати інформацію про всі рахунки платників податків, як відкриті для провадження підприємницької діяльності, так і відкриті для власних потреб.

Обшук у компанії: що робити бухгалтеру

Податківці зазначають, що відповідно до норм Господарського кодексу України підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке згідно із законом можна звернути стягнення, щоб забезпечити виконання податкових зобов’язань такого платника.

НБУ підкреслює: в зазначеному проекті він запропонував для громадського обговорення уточнювальну норму, яка чітко розмежовує власні кошти ФОП від тих, що він отримав від підприємницької діяльності. Водночас ця норма не забороняє ФОП після сплати всіх податків і зборів перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для провадження підприємницької/незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок особи, відкритий для власних потреб.

НБУ також наголошує, що не передбачає будь-яких обмежень щодо використання коштів на поточних рахунках у національній валюті фізичних осіб — резидентів, відкритих для власних потреб. Вони можуть провадити всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору і вимог законодавства України, які не пов’язані з підприємницькою та незалежною професійною діяльністю.

За матеріалами Національного банку України

НБУ не планує обмежувати ФОП у використанні власних коштів
Наталія ТОВЧЕНИК,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
ДФС вкотре змінила критерії ризиковості податкових накладних і розрахунків коригування до них. А також зняла тавро «ризиковий» з новачків — платників ПДВ, які зареєструвалися менше ніж три місяці тому.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61656

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12135

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10004

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді