ВСУ пояснив, що треба зробити аби довести реальність госпоперацій

Ризики щодо невизнання податкового кредиту

На думку податківців підприємство неправомірно включило суми ПДВ до податкового кредиту. За висновками контролерів, у спірній ситуації мала місце імітація господарської операції щодо придбання товару, введення в обіг якого не підтверджено законним джерелом реального походження у попередніх ланках ланцюга постачання.

Підприємство подало до суду позов з вимогою визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення.

Суд першої та другої інстанцій стали на бік підприємства. Вони зазначили:

  • реальний характер господарських операцій підтверджено належним чином оформленими первинними документами;
  • податківці не заперечили факт наявності у підприємства придбаного товару та те що його використовують у господарській діяльності;
  • оскільки спірний товар виготовлений у періоді, коли Українська класифікація товарів ЗЕД ще не була запроваджена (1986), то відсутність у податковій накладній відповідного коду УКТ ЗЕД не може бути підставою для висновку про неможливість ідентифікувати поставлений товар;
  • наявність незакінчених розрахунків між сторонами за спірними операціями не свідчить про нереальність спірних операцій.

Верховний суд України (далі — ВС) відправив дану справу на повторний розгляд до суду першої інстанції.

ВС відмітив: для того щоб дослідити фактичне придбання активів у межах господарської діяльності необхідно було встановити:

  • зміст господарських операцій;
  • договірні умови;
  • фактичний порядок поставки та обсяги і зміст поставки;
  • мету придбання та порядок здійснення розрахунків;
  • належним чином дослідити первинні бухгалтерські документи, складені щодо господарських операцій;
  • з`ясувати, чи розкривають первинні документи зміст операцій з придбання активів. Дані докази потрібно оцінювати кожний окремо та у їх сукупності, а також у сукупності з іншими доказами у справі.

Реальність потребує з`ясувати той факт, чи справді відповідні активи отримано від указаного у первинних документах контрагента та за передбаченими договірними умовами.

Для цього варто встановити, за яких обставин і в який спосіб налагоджено господарські зв`язки між підприємство та контрагентом. Хто персонально брав у цьому участь, допитати відповідних осіб як свідків щоб з’ясувати характер та умови здійснення оспорюваних операцій.

Судам необхідно було перевірити і факт реального руху активів по всьому ланцюгу постачання. Адже без встановлення вказаних обставин факт отримання позивачем товару саме від даного постачальника, а не від іншого постачальника, не може бути підтверджено.

Крім того, ВС звертає увагу на те, що умовами договору поставки передбачений самовивіз товару покупцем зі складу постачальника, а завантажував товар у транспортні засоби постачальник. Тому, враховуючи габарити, масу товару необхідно перевірити чи є в наявності в постачальника:

  • складські приміщення (власні чи орендовані) де зберігався даний товар;
  • обладнання (власне чи орендоване), яке використовували для завантаження товару.

Також потрібно встановити осіб, які безпосередньо виконували такі завантажувальні роботи.

Постанова ВСУ від 26.06.2019 у справі № 808/1641/16


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий кредит з ПДВ 2024: відображаємо в обліку

Податковий кредит з ПДВ завжди був об’єктом прискіпливої уваги з боку податківців, так як впливає на обсяг податку сплаченого до бюджету. Сьогодні в консультації про право на податковий кредит з ПДВ, правила його обліку, податковий кредит з ПДВ проводки і приклади
160598

Ризики невизнання податкового кредиту

Первинні документи від постачальника надходять із запізненням у наступному звітному періоді. Причому виникає невідповідність між датами проведення податкових накладних та акта надання послуг. З’ясуємо, чи існують у такому разі ризики невизнання витрат та податкового кредиту з ПДВ
1181

Податковий борг: чим ризикує покупець, постачальник якого його має

Постачальник має податковий борг , за даними податківців, і його майно перебуває у податковій заставі. Розглянемо, чи зашкодять підприємству-покупцеві тимчасові фінансові проблеми постачальника.
2582

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді