Як маркувати органічну продукцію

Нові вимоги до виробництва, обігу та маркування органіки

Розроблено Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів. Відповідно маркування продукції, що вводять в обіг та реалізують як органічний продукт, проводять відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Так, продукт дозволено маркувати як органічний продукт, якщо він:

  • вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
  • містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів сільгосппоходження (за вагою без урахування частки води та кухонної солі) та не більше 5 % (за вагою) неорганічних інгредієнтів, внесених до Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволено використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях.

Органічне виробництво такого продукту підтверджує сертифікат.

Органічну продукцію маркують державним логотипом для органічної продукції.

Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщують під державним логотипом для органічної продукції та містить:

  • акронім, що ідентифікує державу походження;
  • напис «organic»;
  • реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

Дозволено додатково використовувати інші логотипи, запроваджені операторами, що здійснюють виробництво, реалізацію органічної продукції, чи їхніми об’єднаннями, якщо вони не заборонені законом.

Заборонено маркування державним логотипом для органічної продукції сільгосппродукції, що була отримана не в результаті органічного виробництва або є продукцією перехідного періоду. Також заборонено використовувати під час маркування такої продукції будь-яких позначень та написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-яких однокореневих та/або похідних слів від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами.

За порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції оператори несуть відповідальність відповідно до статті 40 Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10.07.2018 № 2496-VIII.

За матеріалами Міністерства аграрної політики України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
94

Подання та заповнення звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма № 3-РС (місячна))

Тютюн та алкоголь є факторами ризику не тільки у звичайному житті, але й у бухгалтерському обліку. Їх обіг та звітування по ним є штрафонебезпечним. Консультація допоможе заповнити та подати форму № 3-РС, заощадити кошти підприємства та убереже від зайвих витрат часу
1958

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47161

Договір поставки товару: зразок 2024

Постачання товарних запасів, сировини й матеріалів є повсякденною господарською операцією для більшості суб’єктів господарювання. Надійно оформлений договір поставки товару вбереже вас від проблематичних ситуацій, які можуть постати в майбутньому. Договір поставки (зразок 2024), умови поставки, договір поставки істотні умови та корисні поради щодо складання договору поставки товару у цьому огляді
81428

Собівартість продукції підприємства: правила розрахунку

Собівартість – це один з ключових економічних показників будь-якого підприємства. У процесі її розрахунку можуть брати участь не тільки бухгалтер, але й економіст. Якими правилами слід керуватися при розрахунку собівартості продукції, якою вона буває та як її правильно показати в обліку формування собівартості, методи й способи калькулювання, документальне оформлення калькулювання – питання даного огляду
80140

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді