Нові вимоги до виробництва, обігу та маркування органіки
Розроблено Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів. Відповідно маркування продукції, що вводять в обіг та реалізують як органічний продукт, проводять відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Так, продукт дозволено маркувати як органічний продукт, якщо він:
- вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
- містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів сільгосппоходження (за вагою без урахування частки води та кухонної солі) та не більше 5 % (за вагою) неорганічних інгредієнтів, внесених до Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволено використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях.
Органічне виробництво такого продукту підтверджує сертифікат.
Органічну продукцію маркують державним логотипом для органічної продукції.
Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщують під державним логотипом для органічної продукції та містить:
- акронім, що ідентифікує державу походження;
- напис «organic»;
- реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.
Дозволено додатково використовувати інші логотипи, запроваджені операторами, що здійснюють виробництво, реалізацію органічної продукції, чи їхніми об’єднаннями, якщо вони не заборонені законом.
Заборонено маркування державним логотипом для органічної продукції сільгосппродукції, що була отримана не в результаті органічного виробництва або є продукцією перехідного періоду. Також заборонено використовувати під час маркування такої продукції будь-яких позначень та написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-яких однокореневих та/або похідних слів від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами.
За порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції оператори несуть відповідальність відповідно до статті 40 Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10.07.2018 № 2496-VIII.
За матеріалами Міністерства аграрної політики України