Суд визнав наказ про проведення перевірки незаконним: результати ППР також не дійсні

Скачати План-графік податкових перевірок на 2019 рік

Судами двох попередніх інстанцій було встановлено, що висновки податківці зроблені під час проведених планової та позапланової виїзних документальних перевірок щодо нереальності господарських операцій підприємства з його контрагентами були хибними.

Суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що оскаржувані податкові повідомлення-рішення прийняті за результатами перевірки, проведеної на підставі наказу керівника контролюючого органу, який скасовано у судовому порядку.

Податківці не погодились з даними рішеннями і звернулись до Верховного Суду України (далі — ВС).

ВС по даній справі зазначив, що здійснення перевірки є необхідною передумовою для винесення податкових повідомлень-рішень у разі якщо контролюючий орган встановив порушення податкового та іншого законодавства. Тому за відсутності проведеної перевірки як юридичного факту у контролерів відсутня компетенція на винесення податкового повідомлення-рішення.

Перевірити контрагента ⇨

Така компетенція не виникає в силу самого лише факту вчинення платником податкового правопорушення. Для того щоб контролери визначили грошове зобов’язання платника податків шляхом прийняття податкового повідомлення-рішення, необхідно щоб були дотримані певні умови. А саме —спочатку провести податкову перевірку.

Таким чином, нормами Податкового кодексу України, з дотриманням балансу публічних і приватних інтересів, встановлені умови та порядок прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок. Лише їх дотримання може бути належною підставою наказу про проведення перевірки. Невиконання цих вимог призводить до визнання перевірки незаконною та відсутності правових наслідків такої.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах ВС від 17.03.2018 по справі № 1570/7146/12 та від 24.10.2018 по справі № 808/1746/15.

Отже, у випадку незаконності перевірки, прийнятий за її результатами акт індивідуальної дії підлягає визнанню протиправним та скасуванню.

У розглянутій справі підставою для проведення перевірки, наслідком якої стало прийняття податківцями оскаржуваних податкових повідомлень-рішень був наказ ДФС, який в судовому порядку був визнаний протиправним. За таких обставин, суди дійшли обґрунтованого висновку про те, що документальна позапланова невиїзна перевірка була незаконна. А тому визнано незаконними і прийняті податкові повідомлення-рішення за результатами такої перевірки.

Постанова ВСУ від 20.09.2019 у справі № 0340/1931/18


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
64133

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15100

План-графік податкових перевірок на 2024 рік

Станом на 30.08.2024 ДПС оприлюднила оновлений план-графік податкових перевірок 2024. Змін зазнали розділи І та ІІ плану-гграфіку. У статті скачаєте актуальний план-графік податкових перевірок 2024
164563

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
344

Податкові перевірки: як підготуватися

Належна підготовка до податкової перевірки — запорука успіху бухгалтера. У консультації розповімо не лише про те, як підготуватися, а й про найголовніші правила поведінки під час податкової перевірки
6016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді