Новоприйнятий працівник не вийшов на роботу: як подати скасовуюче повідомлення

Зразковий табель обліку робочого часу Скачати

Роботодавець подав повідомлення про прийняття працівника на роботу, але працівник так i не приступив до виконання обов’язків. В такому разі роботодавць подає повідомлення типу «скасовуюче».

Новоприйнятий працівник не вийшов на роботу: як подати скасовуюче повідомлення

Зверніть увагу, штрафні санкції у розмірі мінімальної заробітної плати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачені статтею 265 Кодексу Законів про працю України, застосовують при не поданні чи несвоєчасній подачі повідомлення лише з позначкою «початкове».

Іноді виникають ситуації, що новоприйнятий працівник не виходить на роботу. Причини цьому можуть бути різні — передумав, знайшов інше місце роботи тощо. У цьому разі роботодавець видає наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу та подає до ДПС скасовуюче повідомлення.

Будьте уважні: наказ про скасування наказу про прийняття працівника на роботу видаєте на підставі заяви такого працівника або акта про відмову приступити до роботи.

Таким чином, у ситуації, коли працівник відмовився писати заяву на відкликання заяви про звільнення, вам необхідно:

  • скласти акт про відмову приступити до роботи;
  • видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу;
  • подати до ДПС скасовуюче повідомлення (у графі 2 у рядку «Тип» поставити позначку «скасовуюче»).

Якщо працівник з якихось інших причин не вийшов на роботу і не повідомив роботодавця про своє бажання відмовитися від цієї роботи, трудові відносини з ним не припиняють. І скасовуюче повідомлення не подають.

За матеріалами Головного управління ДПС у Чернівецькій області

Ірина Чигирголовний редактор Експертус Головбух
Наші поради змусять працівників уважніше оформлювати і вчасно передавати до бухгалтерії первинні документи. Адже за кожним фактом порушення бухгалтерія зможе писати доповідні записки. Ось тоді й помилок буде менше.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
167195

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393504

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3721

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді