При підсумованому обліку робочого часу тривалість відпочинку не можна змінити

Скачати Положення про облік використання робочого часу

Інспектори праці виявили, що на підприємстві не встановили рівномірного чергування працівників у змінах. Під час складання графіків роботи не дотримали вимог щодо переходу з однієї зміни в іншу через кожний робочий тиждень. Працівникам вихідний день протягом тижня не надають, вони працюють 7 днів і більше. Вихідні дні надають хаотично — через 1 день роботи, 2,5,7.

При підсумованому обліку робочого часу тривалість відпочинку не можна змінити

Верховний Суд (ВС) зазначив, що кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечують:

  • наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки;
  • встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час (ст. 45 Конституції України).

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не менше ніж 42 години (ст. 70 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

При підсумованому обліку робочого часу графіки роботи (змінності) розробляють, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП).

Використовуючи підсумований облік робочого часу роботодавець не звільнений від дотримання вимог статей 59 і 70 КЗпП України.

Мінімальний час відпочинку встановлює закон і може бути збільшений, але не зменшений. Саме у цьому і полягає конституційне право громадян на відпочинок.

ДО ВІДОМА. При підсумованому обліку робочого часу в окремих випадках тривалість щоденного (міжзмінного) та щотижневого безперервного відпочинку можна скорочувати (лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 № 1436/0/206-19). Але зауважте, що листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Постанова ВС від 23.10.2019 у справі № 400/296/19


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
187634

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді