Помилка в номенклатурі придбаних послуг у ПН: що з податковим кредитом

Дека з прибутку за три квартали: подайте вчасно і без проблем

Підприємство попередньо оплатило за послуги з будівельно-монтажних робіт на декількох об'єктах. Постачальник послуг на суми таких попередніх оплат зареєстрував податкові накладні (далі — ПН), в яких допущено помилки у номенклатурі товарів/послуг (в усіх податкових накладних зазначено один і той же об'єкт).

Покупець може сформувати податковий кредит на підставі ПН, яку постачальник склав з дотриманням норм податкового законодавства та зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) на такого покупця на дату «першої події». Показники ПН повинні відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою операцією.

Помилка в номенклатурі придбаних послуг у ПН: що з податковим кредитом

Тому ПН з невірною номенклатурою товарів/послуг (якщо така номенклатура на дату складання ПН не відповідає первинним (бухгалтерським) документам), є такою, що складена з порушенням норм Податкового кодексу України (далі — ПК). За нею не можливо ідентифікувати здійснену операцію. А отже суми ПДВ за такою ПН не можуть бути віднесені до податкового кредиту.

Щоб виправити помилку у номенклатурі товарів/послуг, постачальник складає на дату виявлення помилки розрахунок коригування (далі — РК) до такої ПН. Після реєстрації в ЄРПН цього РК покупець має право включити суми ПДВ до податкового кредиту (з урахуванням терміну, встановленого пунктом 198.6 ПК).

Якщо платник у звітному періоді безпідставно включив до податкового кредиту суми ПДВ на підставі ПН з помилками, які заважають ідентифікувати здійснену операцію, він зобов'язаний:

  • подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ за такий звітний період
  • виключити із складу податкового кредиту суми ПДВ, зазначені у такій ПН.

В подальшому після виправлення помилок у такій ПН платник має право включити відповідні суми ПДВ до податкового кредиту після реєстрації в ЄРПН РК, яким виправлені такі помилки.

Лист ДПС від 29.10.2019 № 1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
144633

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208031

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24301

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
512608

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
326955

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді