Платники ПДВ не забудьте про річний перерахунок за 2019 рік

Якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовують в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати ПДВ-зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до підпункту 189.1 Податкового кодексу України (ПК). Також необхідно скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (п. 199.1 ПК).

Платники ПДВ не забудьте про річний перерахунок за 2019 рік

Платник ПДВ за підсумками календарного року робить річний перерахунок ПДВ та частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Частку використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначайте у відсотках, як відношення:

  • обсяги з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік

до

  • сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за цей же попередній календарний рік.

Визначену у процентах величину застосовуйте протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПК).

Частку використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, визначена з урахуванням норм підпунктів 199.2—199.4 ст. 199 ПК, застосовуйте для коригування сум податкових зобов’язань, зазначених у пункті 199.1 ПК.

Результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображайте у податковій декларації за останній податковий період року.

Отже, платникам ПДВ за підсумками 2019 року необхідно здійснити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

За матеріалами ГУ ДПС у Харківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
144719

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208151

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24303

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
513524

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
327152

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді