РРО 2020: відповідає ДПС

Ідеальні зразки розрахункових документів

Чи застосовувати РРО при реалізації продукції власного виробництва (в т.ч. відходи, тара)?

РРО 2020: експертна аналітика

РРО та РК не застосовують при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачою відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання (п. 1 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»). До продукції власного виробництва відносять продукцію, яку виробляє та реалізує підприємство в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

РРО 2020: відповідає ДПС

Чи зобов’язані СГ при продажу у кіосках газет, журналів листівок, конвертів, знаків поштової оплати застосовувати РРО?

Суб’єкти господарювання мають право не застосовувати РРО та РК, зокрема, при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відс. загального товарообігу за відсутності продажу алкогольних напоїв, підакцизних непродовольчих товарів та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення (п. 10 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Чи повинні використовувати РРО ФОП 1 групи, які реалізують технічно складні товари, які підлягають гарантійному ремонту (складні дитячі іграшки, спортивне обладнання, тощо)?

Із 01.01.2020 ФОП – платники єдиного податку першої групи не застосовують РРО, окрім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також продають лікарські засоби, вироби медичного призначення.

Чи повинні використовувати РРО магазини, які знаходяться на ринках, але належать ФОП 2 групи?

РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи; другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень (пп.296.10. ст. 296 ПКУ). У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень, такий платник єдиного податку зобов’язаний застосовувати РРО.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

За матеріалами ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11789

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38287

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8948

Штрафи за порушення роботи з РРО

Використовуєте РРО ― дотримуйтеся низки вимог, щоб не отримати штраф. Який штраф за невикористання РРО та інші порушення застосовують до суб'єктів господарювання та їх посадових осіб розповість експерт у статті
33535

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді