Чи потрібен РРО при оплаті через Приват24, Монобанк

Ідеальні зразки розрахункових документів

Підприємець реалізовує вироби медпризначення, оплату за які покупці здійснюють шляхом переказу коштів з платіжних систем: Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone та інші.

Чи необхідно встановлювати РРО, якщо готівковий розрахунок відсутній, та чи є кошти, сплачені контрагентами на розрахунковий рахунок ФОПа з платіжних систем Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone та інших, безготівковим розрахунком?

Чи потрібен РРО при оплаті через Приват24, Монобанк

ФОП-єдинники 2—4 груп при продажу виробів медичного призначення можуть не застосовувати РРО у разі здійснення розрахунків при такому продажу винятково у безготівковій формі. А саме, шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку.

РРО є обов'язковим при оплаті виставлених рахунків за реалізовані вироби медичного призначення шляхом переказу коштів з платіжних систем Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone та інших (тобто із застосуванням електронного платіжного засобу (ЕПЗ).

Продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар, роботу, послугу відповідно до умов електронного договору, мають надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (п. 3 ст. 13 Закону України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VIII).

Проте, квитанція, отримана при розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР. І вона не підтверджує факт продажу товару (отримання послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ (лист НБУ від 28.11.2019 № 57-0007/62082).

Лист ДПС від 31.01.2020 № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11789

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64770

Інвентаризація грошових коштів

Гроші люблять лічбу, тому не нехтуйте інвентаризацією коштів. Гроші мають дві форми: готівкову та безготівкову. Першу перевірити простіше, хоча й не без нюансів. А з другою — доведеться пововтузитися. У статті розповімо: як підготуватися до інвентаризації; на що звернути увагу під час перевірки купюр і рахунків, як задокументувати результати
11039

Товарний чек: бланк

Товарний чек і його обов’язкові реквізити, форма та зміст товарного чека — у статті
32928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді