Оплата через LIQPAY: чи потрібен РРО

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи треба РРО при продажу товарів і послуг через LiqPay та інші платіжні системи? Які документи треба надати покупцю і чи треба тут фіскальний чек РРО? Коли друкувати фіскальний чек РРО при платежі через LiqPay? Відповіді – у консультації

Що таке LiqPay

LiqPay – це платіжний сервіс, який належить Приватбанку. Застосовується в Інтернет-торгівлі. При розміщення його на веб-сайт у вигляді спеціального платіжного віджету покупець може здійснити платіж:

  • карткою. MasterCard або Visa;
  • готівкою. Як? Це можливо шляхом використання терміналу самообслуговання (ТСО) Приватбанку. Це відкладена у часі оплата, коли клієнт отримує виставлений рахунок на ТСО та визначений термін, у який треба здійснити платіж. Готівкові кошти клієнт потім вносить у термінал або ж користується у ТСО своєю карткою;
  • через інтернет-банкінг Приват24.

Чек РРО за продажу товарів через «Нову пошту» ― «NovaPay»

Які є системи аналогічні LiqPay

Аналогічними LiqPay є й інші платіжні сервіси, зокрема City24, Fondy, EasyPay, PayPong, Portmone, WayForPay (теж належить Приватбанку), а також системи дистанційного обслуговування Приват24 і Ощад24. Що об’єднує дані системи?

У питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних РРО (пРРО) спільним для згаданих платіжних систем є те, що вони:

  • є системами дистанційного банківського обслуговування (Приват24 і Ощад24) та/або сервісами переказу коштів (LiqPay);
  • їхнє застосування може не потребувати знання реквізитів банківського рахунку продавця при здійсненні платежу. 

LiqPay і РРО: чи треба

Одразу наведемо короткі відповіді, а потім розберемо причини. Відповідь на питання, чи треба РРО або пРРО після платежу через LiqPay залежить від того, що саме купується шляхом оплати через LiqPay:

  • товар. РРО треба – незалежно від системи оподаткування, як для підприємств, так і для ФОП. Аналогічно й придбання робіт, хоча така операція нетипова;
  • послуги. РРО не потрібен. Теж незалежно від системи оподаткування, як для підприємств, так і для ФОП.

Розберемо ж тепер чому так.

Чому продаж товарів з використанням LiqPay – це розрахункова операція

Питання щодо необхідності РРО при продажу товарів через LiqPay постає, так як такий платіж є безготівковою операцією і розрахунок не відбувається у місці отримання товару. Однак не все так просто. Звернемося до законодавства та роз’яснень податківців.

По-перше, платіж через LiqPay відповідає визначенню розрахункової операції. Так, серед умов розрахункової операції зокрема є дві (див. ст. 2 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 06.07.1995 № 265, далі – Закон про РРО):

  • приймання від покупця платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг);
  • оформлення розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця, якщо застосовується банківська платіжна картка.

У Законі про РРО немає вимоги виконати дані умови одночасно. Їхнє виконання може бути відтерміновано у часі та відбувається після повного проходження процедури придбання товару шляхом застосуванням системи LiqPay.

Однак як відбувається дотримання згаданих умов та чи може місце реалізації не співпадати з місцем платежу?

Процес придбання товару через LiqPay та місце проведення розрахунків

 Здійснюючи придбання товару через використання системи LiqPay покупець:

  • обирає товар на сайті, натискає кнопку оплати товару та потрапляє на захищену сторінку оплати;
  • здійснює оплату, використовуючи реквізити своєї картки. Виходить, що при здійсненні покупець не знає й не використовує реквізити продавця, а тому платіж через LiqPay подібний до використання POS-терміналу на касі магазину;
  • отримує розрахунковий документ (квитанцію про оплату), яка надсилається йому на електронну пошту. Такий електронний документ не замінює собою фіскальний чек РРО/пРРО, так як посвідчує собою лише факт ініціювання покупцем банківського платежу;
  • забирає товар на пошті чи у поштоматі. По-суті, місце видачі товару є місцем проведення розрахунків – опосередковано відбувається фізичний контакт продавця і покупця у такий спосіб, а сама оплата за цим місцем відстрочена у часі, тобто була здійснена раніше. На цьому етапі операція стає розрахунковою, так як усі умови розрахункової операції виконані. Якщо товар не підходить, то можливим є повернення коштів, так як розрахункова операція не відбулася.

Щодо останнього, то місцем проведення розрахунків у ст. 2 Закону про РРО вважається:

  • місце здійснення розрахунків із покупцем за продані товари;
  • або місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів із застосуванням платіжних карток.

При здійсненні розрахункової операції РРО мають бути опломбовані та переведені у фіскальний режим. Щодо пРРО, то з ними простіше – вони не потребують пломбування та переведення у фіскальний режим контролюють самостійно.

Увага: платіжна операція – це лише переказ грошей, а розрахункова операція – це обмін готівкових грошей на товар або оплата його банківською карткою з отриманням товару у певному місці (одразу або пізніше).

Позиція податківців та суду щодо LiqPay та РРО

Необхідність фіскального чеку РРО/пРРО при оплаті товарів через LiqPay згадується в консультаціях податківців та рішенні Верховного суду України (ВСУ):

  • ІПК ДФС від 21.05.2019 р. № 2285/6/99-99-14-05-01-15/ІПК;
  • ІПК ДФС від 12.11.2019 р. № 1275/ІПК/23-00-33-01-06;
  • ІПК ДПС від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК;
  • ІПК ДПС від 03.11.2020 р. № 4520/ІПК/99-00-07-05-01-06. У даній консультації також згадується інша система дистанційного банківського обслуговування Portmone та сервіси дистанційного переказу коштів Приват24 та від Монобанку;
  • рішення ВСУ від 16.04.2021 р. № 520/7835/19.

Платежі через LiqPay та платіж через POS-термінал – подібні

Аналогія з оплатою через POS-термінал знімає питання про наявність розрахункової операції при використанні LiqPay. Порівняйте:

  • при оплаті через POS-термінал, хоча й товар забирається одразу, кошти можуть надійти на банківський рахунок продавця насправді пізніше, тобто теж немає одночасності оплати та отримання товару;
  • квитанція POS-терміналу також не замінює собою квитанцію РРО;
  • «за своїм змістом вони (LiqPay і WayForPay) є системами для надання послуг з еквайрингу у дистанційному режимі» (висновок ВСУ у згадуваному рішенні від 16.04.2021 р. № 520/7835/19). Оплата через POS-термінал – це також послуга еквайрингу.

Увага: платіж через LiqPay за своєю суттю подібний до платежу з використанням POS-терміналу. В обох випадках треба РРО/пРРО.

LiqPay, РРО та придбання робіт

Аналогічні висновки – РРО потрібен – будуть і щодо оплати робіт через LiqPay. Однак оплата робіт (не послуг!) з використанням LiqPay є нетиповою. У такому разі місцем проведення розрахунків буде місце виконання замовлених робіт, що має бути оформлено актом приймання-передачі виконаних робіт. Це буде завершенням розрахункової операції.

Ці ж самі міркування стосуються й робіт, якщо вони оплачуються через LiqPay.

Як заплатити безготівково за товари без РРО

Для того, аби не було розрахункової операції, треба сплатити за реквізитами поточного рахунку продавця у форматі IBAN – номер з 29 літерно-цифрових символів, де перші з них –«UA». Платіж також має бути у покупця з поточного рахунка покупця. У такому разі операція не підпадає під визначення розрахункової та не вимагає проведення через РРО/ПРРО (роз’яснення ДПС ЗІР 109.04). Наприклад, це може бути платіж через Приват24, але не з картки на картку, а за реквізитами банківського рахунка.

Серед інших варіантів платежів, коли РРО не потрібен:

  • внесення коштів через касу банку для їхнього зарахування на поточний рахунок продавця;
  • здійснення оплати через ТСО, який належить банку. Зверніть увагу, що небанківські термінали (такі теж є) з такою метою не підходять – знадобиться чек від РРО.

Якщо інша система дистанційного банківського обслуговування допускає платіж за реквізитами, то застосовувати при отриманні такого платежу РРО/пРРО теж не потрібно.

Коли продавцю друкувати фіскальний чек РРО

Зрозуміло, що платіж через LiqPay може бути отриманий у будь-який час, у т.ч. й неробочий. Однак роздрукувати фіскальний чек у такій ситуації можна пізніше. Проти цього за умови безготівкової оплати не заперечують і податківці в ІПК ДФС від 21.06.2019 р. № 2856/6/99-99-14-05-01-15/ІПК. Так, якщо за товар, який був придбаний в інтернет-магазині, надійшла оплата у безготівковій формі, то продавець може оформити фіскальний чек та видати його разом з товаром. Тобто пізніше, незалежно від того, у який момент кошти перераховувалися.

У самому фіскальному чеку на повну суму проведеної операції податківці рекомендують зазначити форму оплати «Картка», «Інтернет-замовлення», «Згідно замовлення», «Погашення кредиту» (якщо було розстрочення платежу), «Передоплата» тощо. Потім продавець має покласти сформований фіскальний чек з РРО у посилку (разом з гарантійним талоном та технічним паспортом, якщо такі є). При використанні пРРО електронний фіскальний чек направляється на e-mail або ж у SMS-повідомленні (чи у месенджері) з посиланням на скачування.

Чому для продажу послуг з використанням LiqPay не потрібен РРО

Продаж послуг не потребує застосування РРО/пРРО при платежі через LiqPay на підставі, пп. «14» у ст. 9 Закону про РРО. За ним при оплаті за послуги за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів РРО/пРРО не застосовуються. LiqPay є саме сервісом переказу коштів (лист НБУ від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572). Отже, РРО/пРРО для оплати за послуги через LiqPay не потрібен.

Про можливість здійснення розрахунків за послуги з використанням LiqPay без РРО/пРРО прямо зазначено у роз’ясненні ДПС. Ще податківці у якості прикладу згадали Portmone, EasyPay, PayPong, iPay.ua, City24, Приват24.

Закон про РРО при цьому не уточнює вид послуг, тобто це можуть бути як інформаційні, так і інші послуги. До інформаційних належать, наприклад, підписка на пакет послуг, у т.ч. доступ до матеріалів платної частини сайту, відео- чи аудіозапис, телефонні розмови, Skype-консультації, електронну книгу (eBook) тощо.

Увага: РРО не потрібен при платежі через LiqPay за будь-які послуги, у т.ч. інформаційні.

Однак які б послуги не оплачувалися – інформаційні чи не інформаційні – продавець усе одно зобов’язаний видавати спеціальний документ, адже згідно ч. 3 ст. 13 Закону «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675 продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату, повинні надати покупцеві електронний документ, квитанцію, які підтверджують факт оплати. Таким документом у цьому випадку і є квитанція від LiqPay, яка надходить, наприклад на e-mail покупця послуги. 

Платіж через LiqPay отримав, а фіскальний чек РРО не видав – штраф

Штраф за невидачу фіскального чеку від РРО/пРРО становить 100% вартості проданих товарів (1-ше порушення) та 150% вартості проданих товарів – кожне наступне (пп. «1» ст. 17 Закону про РРО). Однак, враховуючи воєнний стан і набуття чинності Законопроєкту № 8401, який прийнятий 30.06.2023, маємо:

  • з 01 серпня 2023 року від штрафів звільняється продаж товарів/послуг на територіях активних чи можливих бойових дій або тимчасово окупованих територіях. Виняток – підакцизні товари, по яким звільнення від штрафів немає взагалі;
  • не буде РРО-штрафів за порушення, які вчинені у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023. Виняток – теж підакцизні товари.

Детальніше про всі штрафи у матеріалі Штрафи за порушення РРО.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді