Витрати спирту при транспортуванні: як визначати податкове зобов’язання з акцизного податку

Фармацевтична компанія, яка здійснює випуск готової продукції, в т. ч. й лікарських засобів зі спиртовмісною складовою (використовує спирт етиловий по ставці акцизного податку у розмірі 0 грн за 1 літр 100%. спирту етилового), щороку укладає з постачальниками спирту етилового відповідні договори купівлі-продажу та здійснює закупівлю спирту етилового.

Витрати спирту при транспортуванні: як визначати податкове зобов’язання з акцизного податку

Під час транспортування спирту етилового автомобільним транспортом відбуваються його втрати в межах норм, встановлених законодавством України. Приймання спирту етилового після його транспортування автомобільним транспортом проводять за участі представника органу ДПС на податковому посту компанії, під час якого фіксують втрати спирту етилового.

Чи мають право фармацевтичні виробники включати фактичні втрати спирту етилового при транспортуванні автомобільним транспортом, як використання його за цільовим призначенням, згідно з підпунктом «б» пункту 216.3 Податкового кодексу України (ПК)?

Якщо підприємство-покупець оприбутковує фактично прийнятий спирт безводний у партії згідно з виконаними вимірюваннями, де кількість його не менша, ніж кількість відвантаженого спирту безводного з урахуванням природних втрат спирту, розрахованих згідно з чинними нормативами Норм природних втрат, то податкове зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) у фармацевтичних виробників не виникатиме.

Адже підакцизний товар (продукцію) втратили внаслідок випаровування в процесі транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом.

Вимоги підпункту «б» пункту 216.3 ПК застосовують у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат та включають при підтверджені цільового використання спирту етилового при складанні Довідки про цільове використання спирту етилового. У графі «Обсяг спирту етилового (у перерахунку на 100-відсотковий спирт етиловий) — використано за цільовим призначенням» відображайте окремим рядком втрати спирту при транспортуванні в межах встановлених норм.

Лист ДПС від 12.03.2020 № 1012/6/99-00-17-03-01-06/ІПК

Витрати спирту при транспортуванні: як визначати податкове зобов’язання з акцизного податку
Денис ПЕТРИГА,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, САР, DipFM, DipMA
На часі — акцизні зміни. Із 1 липня працює урядова постанова від 19.06.2019 № 545. Вона оновила низку нормативних актів, що регулюють ліцензування обігу пального та алкоголю, реєстрацію акцизних накладних, використання засобів обліку для операцій з пальним, спиртом і спиртовмісною продукцією. Розглянемо ключові зміни.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
135

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
88754

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
54601

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді