За березень-квітень підприємці не сплачують ЄСВ «за себе»

Як нарахувати і сплатити ЄСВ БЕЗ ШТРАФІВ

Звільнили від нарахування та сплати «за себе» ЄСВ ФОПів, підприємців-незалежників, членів фермерського господарства в частині сум, що підлягають сплаті цими особами за періоди:

  • з 1 до 31 березня;
  • з 1 квітня до 30 квітня (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX).

За березень-квітень підприємці не сплачують ЄСВ «за себе»

Разом з цим, ДПС наголошує: суб’єкти господарювання, які використовують найману працю, сплачують нараховані суми ЄСВ за найманих працівників за відповідний календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця (крім гірничих підприємств, які сплачують єдиний внесок не пізніше 28 числа наступного місяця).

Також закон визначає, що тимчасово штрафні санкції за частиною 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464) не застосовують щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня за вчинення таких порушень:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховують ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасна подача звітності до податкової. При цьому частина 2 пункту 7 частини 11 статті 25 Закону № 2464 щодо такого порушення, вчиненого щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року, не застосовують.

Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам ЄСВ не нараховуватимуть пеню. А нараховану пеню за ці періоди списуватимуть.

За інформацією ГУ ДПС в Івано-Франківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
334

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8336

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді