Визначено з якими послабленнями будуть працюватимуть заклади громадського харчування з 11 травня. Тож,дозволена діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови:
- відстань не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами;
- не більш як два клієнти за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).
Також дозволена діяльність з надання зазначених послуг із здійсненням адресної доставки та замовлень на винос за умови:
- суб’єкт господарювання є оператором ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»від 23.12.1997 № 771/97-ВР;
- персонал забезпечено засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук);
- відвідувачі перебувають, крім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, у тому числі виготовлених самостійно;
- дотримано відповідні санітарні та протиепідемічні заходи.
ТОП-5 СПРАВ ДЛЯ ПРИБУТКІВЦЯ НА ЧАС КАРАНТИНУ ⋙
Щодо санітарних та протиепідемічних заходів, то Проектом тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування визначено, зокрема:
- температурний скринінг всіх працівників перед початком робочої зміни;
- на вході до закладу необхідно організувати місця для обробки рук антисептиками ;
- замовлення здійснюють дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій) або через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу. Видачу замовлень та розрахунок проводять через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
- дистанція між клієнтами не менше 1,5 м;
- працівники, що видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичні маски або респіратор та одноразові рукавички;
- меню повинні бути розміщені для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлень. Видача клієнтам меню заборонена;
- замовлення видають виключно в одноразовому посуді та в закритій тарі.
Крім того суб'єкт господарювання повинен:
- забезпечити працівників п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
- інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
- проводити вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь на літніх майданчиках з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
- тимчасово відсторонити від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет).