Податкові новації Закону № 466: вартісний критерій ОЗ, різниці, звітний період з ПДВ та «особливий» для сільгоспників

UA RU

З якої дати застосовувати збільшений критерій для визначення основних фондів?

Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ (далі — Закон № 466) збільшено вартісний критерій визначення основних засобів (далі — ОЗ) з 6000 до 20000 гривень (норма чинна 23.05.2020). Цей критерій застосовуєте до ОЗ, що вводите в експлуатацію після 22.05.2020.

ОЗ, введені в експлуатацію до 23.05.2020, продовжуєте амортизувати у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20000 гривень.

Податкові новації Закону № 466: вартісний критерій ОЗ, різниці, звітний період з ПДВ та «особливий» для сільгоспників

Як вплине на облік з податку на прибуток підвищення вартісного критерію річного доходу для незастосування різниць?

Законом № 466 підвищено вартісний критерій річного доходу для незастосування різниць з 20 до 40 млн грн (норма чинна 23.05.2020).

Отже, прибутківці з річним доходом за 2020 рік не перевищуватиме 40 млн грн зможуть прийняти рішення не коригувати фінансовий результат до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) у декларації за 2020 рік.

З якого періоду платники єдиного податку подають декларацію з ПДВ щомісячно?

Закон № 466 визначив, що звітним (податковим) періодом для платників ПДВ є один календарний місяць (норма чинна з 23.05.2020). Отже, скасовано квартальний звітний період для для податкової звітності з ПДВ для спрощенців із ставкою 3%, що передбачає реєстрацію платником ПДВ.

Таким чином, починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без виключення платники ПДВ, в тому числі спрощенці, подають декларацію з ПДВ щомісячно.

Коли прибутківець-сільгоспник може подати декларацію з «особливим періодом»?

Закон № 466 усунув у підпункті 137.4.1 Податкового кодексу України (далі— ПК) посилання на неіснуючу статтю 209 ПК щодо визначення сільгосппродукції як критерія для застосування особливого податкового (звітного) періоду виробниками такої продукції (з 01 липня минулого року до 30 червня наступного року).

Такий критерій для визначення сільськогосподарської продукції визначений підпунктом 14.1.234 ПК.

Отже, виробники сільгосппродукції можуть подати декларацію з податку на прибуток за звітний період — півріччя 2020 року та надалі застосовувати особливий річний період — з 01.07.2020 по 30.06.2021.

За інформацією ГУ ДПС у Запорізькій області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
183577

Наказ про введення в експлуатацію МНМА

МНМА попри свою малоцінність приносять неабияку користь працівникам поліпшуючи їх умови праці. Більшість офісного обладнання та меблів – це МНМА. Як скласти наказ про введення в експлуатацію МНМА, акт про введення в експлуатацію МНМА, що треба при цьому врахувати, нюанси введення в експлуатацію – у консультації
67732

Дефектний акт: зразок

Розглядаємо, що таке дефектний акт, наводимо зразок дефектного акта та аналізуємо законодавчі правила, за якими дефектний акт слід використовувати у будівництві
92316

Часткова компенсація вартості обладнання для виробництва електрики: оподаткування та облік

Аби не припиняти госпдіяльність, бізнес почав встановлювати альтернативні джерела енергії. Місцева влада допомагає сміливцям — частково компенсує вартість обладнання. Як суб’єктам господарювання оподаткувати й облікувати цільові кошти — пояснює експерт
209

Списання основних засобів

Як оформити списання (ліквідацію) основних засобів, щоб не було податкового зобов’язання з ПДВ? Як відобразити списання основних засобів у бухгалтерських проведеннях? Які акти списання основних засобів використати? Відповіді на ці та інші питання отримаєте в консультації
206685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді