Плата за землю: базу оподаткування хочуть розширити

Депутати пропонують розширити базу оподаткування плати за землю, доповнивши новими пунктами статтю 274 Податкового кодексу України (далі — ПК) такого змісту:

  • 274.3. Плата за користування земельними ділянками, які використовують юридичні і фізичні особи, в тому числі у разі переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини), але право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлено, становить у розмірі 3% від НГО земельних ділянок.
  • 274.4. Ставка податку за земельні ділянки на землях водного фонду становить у розмірі 3% від НГО.
  • 274.5. Ставка податку за земельні ділянки на землях водного фонду, які зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими та іншими будівлями і спорудами, становить у розмірі визначеному пунктом 288.5 ПК.

Плата за землю: базу оподаткування хочуть розширити

Крім того пропонують викласти у новій редакції:

  • п. 287.6. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачують на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
  • частину 4 пункту 297.1. Платники єдиного податку звільнені від: «податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

На думку законотворців, ці доповнення до ПК сприятимуть належному оформленню правовстановлюючих документів на землю юридичними та фізичними особами, які є землекористувачами земельних ділянок, право власності на які або право оренди яких не оформлено, в тому числі у разі переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини).

Проєкт Закону від 22.07.2020 № 3922


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
117

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66709

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160683

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50866

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді