Працівник за комп’ютером має право на додаткову відпустку: позиція Держпраці

Право працівників, які працюють за комп’ютером, ноутбуком, на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 к. дн. встановлене постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290.

Колективним договором, трудовим договором із працівником або іншим нормативним актом роботодавця має бути затверджений перелік посад (професій), робота на яких дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.

Фахівці Держпраці наводять лист Мінсоцполітики від 11.08.2014 № 348/13/116-14, за яким щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, мають надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку. При цьому, таку відпустку потрібно надавати навіть тоді, коли колективний договірна підприємстві не укладено або в колективному договорі не встановлено дану гарантію.

Працівник за комп’ютером має право на додаткову відпустку: позиція Держпраці

Додаткову відпустку за особливий характер праці надають пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня. Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснює роботодавець.

Оскільки законодавством не визначено, у якій спосіб здійснювати такий облік, підприємство самостійно приймає рішення щодо проведення такого обліку.

Контролери застерегли, що передбачена про відповідальність осіб, винних у порушенні законодавства про відпустки.

За інформацією Держпраці у Дніпропетроській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді