Мінфін змінив Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, що затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Мінфін змінив Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Згідно змін, зокрема:

1. Платниками ЄСВ можуть бути підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу з тимчасової непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства для осіб, які доглядають:

  • за дітьми, хворими на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
  • або за дитиною, що отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, на належне пенсійне забезпечення, державну допомогу у разі, якщо такі діти не визнані в установленому порядку дітьми з інвалідністю.

2. ФОП, у тому числі спрощенці, в яких працюють особи з інвалідністю, застосовують ставку ЄСВ 8,41 %для працюючих осіб з інвалідністю.

3. ЄСВ сплачують за іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби, з метою зарахування зазначеного періоду до страхового стажу іншого з подружжя;

Ставка ЄСВ у такому разі становить 22% на суми мінімальної заробітної плати. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

4. Встановлено пільговий порядок сплати ЄСВ для членів фермерських господарств.

Визначено, що останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому платник втратив статус члена фермерського господарства, набув статусу особи, яка підлягає страхуванню на інших підставах, звільненого від сплати ЄСВ.

ЄСВ сплачують протягом 10 к. дн. після граничного строку подання звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Компенсація ЄСВ роботодавцям 2020

5. Підкориговано прядок стягнення заборгованості з платників.

Так, якщо дані документальних перевірок свідчать про донарахування сум ЄСВ контролерами, вимога про сплату боргу (недоїмки) контролери приймають протягом 15 (а було 10) робочих днів з дня, що настає за днем вручення платнику акта перевірки. А за наявності заперечень платника до акта перевірки приймають з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

Якщо платник має на кінець календарного місяця недоїмку зі сплати ЄСВ та/або ж борги зі сплати фінансових санкцій вимогу про сплату боргу (недоїмки) надсилають (вручають) платникам, зазначеним у підпунктах 1-7 пункту 1 розділу II Інструкції, протягом 20 (а було 10) робочих днів, що настають за календарним місяцем, у якому виникла, зросла або частково зменшилась сума недоїмки зі сплати ЄСВ (заборгованість зі сплати фінансових санкцій).

6. Додаток 2 Повідомлення-розрахунок викладено у новій редакції.

7. У додатках:

  • 4-7 слово «МФО» виключили.
  • 6 та 7 слова «відповідному органі Казначейства» замінили словом «Казначействі».
  • 11-18 слова «код банку» виключили.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінфіну від 10.06.2020 № 283


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
338

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8347

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді