Порядок проведення через РРО готівки за товар, аванс за який внесли на банківський рахунок

Податківці розповіли про правила проведення через РРО/ПРРО сум коштів, якщо аванс (передоплату) отримали на поточний рахунок, а залишок коштів вносять протягом декількох днів за декількома платежами в готівковій формі

Порядок проведення через РРО готівки за товар, аванс за який внесли на банківський рахунок

Госпсуб’єкти зобов’язані проводити розрахунки на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером податкового органу програмні РРО зі створенням у паперовій або електронній формі відповідних розрахункових документів (ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі — Закон про РРО).

У разі продажу товарів на умовах внесення оплати частинами, на кожну прийняту частину оплати видайте розрахунковий документ встановленої форми, змісту.

При продажу товару з отриманням попередньої оплати «авансу», у тому числі відповідно до договору в письмовій формі, у першому чеку замість назви зазначте, що це «аванс за ххх», де «ххх» — це назва або артикул товару та вкажіть саме ту суму, яка отримали від покупця.

Також, тут можете зазначити і будь-який інший ідентифікатор, який забезпечить ідентифікацію товару, що продаєте і за який отримали «аванс». Кількість чеків на приймання авансів не обмежена, а правила їх формування єдині.

Окрім того, в коментарях до такого чеку податківці рекомендують зазначати «Залишок до сплати» (не обов’язковий реквізит, який допоможе ідентифікувати господарську операцію).

Другий чек (останній чек), у межах якого проводите остаточний розрахунок і вручаєте товар покупцю (в тому числі який не передбачає остаточної оплати, у зв’язку із повним погашенням вартості товарів авансами) має містити:

  • повну номенклатуру, де зазначили назву товару (послуги), що реалізуєте;
  • його повну ціну;
  • кількість;
  • відображений раніше отриманий аванс (аванси), на який зменшуватимете вартість такого товару;
  • суму до сплати після врахування суми авансу (авансів), які попередньо вніс покупець.

✔️ Кожному виду діяльності — окремий програмний РРО

Поряд з цим, відповідно до пільги встановленої пунктом 2 статті 9 Закону про РРО, сама по собі операція із приймання продавцем авансу за товар (послуги), із використанням реквізитів його поточного рахунку у форматі IBAN Registry:2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010 в межах якої не відбувається відпуск товару, та за умови, що покупець (споживач) самостійно здійснює оплату з їх використанням (шляхом переказу коштів замовниками із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку), не потребує обов’язкового застосування РРО/ПРРО, оскільки така оплата відбуватиметься за допомогою різновиду банківських операції.

Водночас, суму такого авансу у подальшому маєте відобразити у першому фіскальному касовому чеку за яким прийматимете чергову сплату із застосуванням РРО/ПРРО, або відпускатимете товар.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308468

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27472

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28292

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9607

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді